| 2021. január. 4. | 1 perc olvasás

A brit koronavírus-változat Ausztriában is megjelent

A koronavírus-változatot, amely Nagy-Britanniában szeptemberben jelent meg, Ausztriában is észlelték. A vírusvariáns genetikai anyagát négy mintában találták meg, amelyet a bécsi nemzetközi repülőtéren vettek. Egy másik személynél a SARS-CoV-2 variánst is kimutatták, amely valószínűleg Dél-Afrikából származott. Az érintett öt ember közül három gyermek.

A brit koronavírus mutációt, amely először a karácsonyi ünnepek előtt jelent meg, mára világszerte 32 országban azonosították be, a 15 európai ország közül már Ausztriában is. Mint Franz Allerberger, az AGES közegészségügyi osztályának vezetője kifejtette, a dél-afrikai mutációt egy 30 éves osztráknál mutatták ki december 6-i vakáció után. A nő tüneteket mutatott és összesen 18 napig otthoni karanténba került.

A vírusnak az Egyesült Királyságban felfedezett változatát egy tizenkét éves lánynál fedezték fel először, aki december 18-án Nagy-Britanniából érkezett repülővel. Enyhe betegség tüneteit mutatta. A tizenkét éves lányt édesanyjával és nővérével karanténba helyezték. Nincs átvitel, mindkettőjük tesztje negatív volt – mondta Allerberger.

A tesztek a vírus jelenlétét kimutatták egy december 21-én az utolsó repülővel érkezett férfi esetében is. Ezenkívül egy szlovák testvérpár fertőződött meg a vírus mutációjával, akik kilenc és tíz évesek.

Nem véletlen, hogy a brit B.1.1.7.-mutációt már megtalálták, hisz azt „kifejezetten keresték“. Körülbelül 1800 szekvenálást végeztek eddig Ausztriában – mondta az egészségügyi miniszter. Ezt most fokozni kellene.

A szakértők jelenleg nem feltételezik, hogy az eddig jóváhagyott vakcinák rosszabb hatással lennének a két változatra – ugyanakkor nem zárható ki, hogy ilyen kórokozók még kialakulhatnak. A betegség súlyosabb lefolyását a B.1.1.7 miatt szintén nem feltételezik.

Egyre több bizonyíték van azonban arra, hogy a mutáció sokkal gyorsabban terjed, mint a korábbi formák. Erik Volz, a londoni Imperial College vezetésével egy brit kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a B.1.1.7 úgynevezett R értéke 0,4–0,7 magasabb. Az R érték azt jelzi, hogy egy fertőzött ember átlagosan hány embert fertőz meg.

Borítókép: illusztráció

Legnépszerűbb cikkek