A Budapesti Fesztiválzenekar adott koncertet az ortodox zsinagógában

A Soproni Magyar-Izraeli Baráti Kör és az Elfeledett Soproniak Alapítvány szervezésében egy zsinagógakoncertre Sopronba látogatott a Budapesti Fesztiválzenekar.

Különleges dallamok töltötték meg a papréti ortodox zsinagóga épületét szerda este. A járványügyi korlátozások enyhítése után a  Budapesti Fesztiválzenekar Sopronba látogatott a Soproni Magyar-Izraeli Baráti Kör és az Elfeledett Soproniak Alapítvány invitálására, és másfél órás, ingyenes koncerttel szórakoztatta a zsinagógába látogatókat.
A rendezvény védettségi igazolvány felmutatásával volt látogatható, a programjában felcsendült Gaetano Donizetti g-moll fúvósszimfóniája és Johannes Brahmstól a  h-moll klarinétötös Op. 115 - I. Allegro.


fotó: Griechisch Tamás

Az eseményen jelen volt Csiszár Szabolcs, Sopron alpolgármestere, aki köszöntőjében a zene különös, közösségformáló erejéről beszélt: "A koncert, a zene hallgatása megerősít bennünket, összehozza az idegen embereket és erős közösséggé formálhatja. Ezek a közösségek tartják egyben a várost, az országot, az életünket."

A Budapesti Fesztiválzenekar évadról évadra egyre többet tesz azért, hogy muzsikája ne szoruljon a koncerttermek falai közé. Egyedi hangversenyformákat vezetnek be, és egyre több szokatlan helyszínen zenélnek, hogy új kapcsolatot teremtsenek, és egységet alkotva egymásra találjanak a közönséggel. 2014 nyara óta koncerteznek elhagyatott vagy funkciójukat vesztett vidéki zsinagógákban. Céljuk, hogy a holokauszt nyomán üresen maradt épületek újra megteljenek élettel, zenével és kultúrával.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek