| 2021. április. 1. | 2 perc olvasás

A centenáriumi emlékév alkalmából hirdet vetélkedőt a Soproni Tankerületi Központ

A Soproni Tankerületi Központ középiskolásoknak szóló országos történelmi vetélkedőt, a felső tagozatos diákoknak pedig alkotói pályázatot hirdet, ezzel csatlakozva Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata által szervezett centenáriumi emlékév rendezvénysorozatához. Mindkét megmérettetés fókuszában az 1921-es soproni és Sopron környéki népszavazást megelőző és az azt közvetlenül követő időszak áll.

A Soproni Tankerületi Központ meghirdeti a Civitas Fidelissima Történelmi Vetélkedő című országos kreatív történelmi versenyt, melyre 9-11. osztályos tanulók jelentkezését várják. A vetélkedőn 3 fős csapatok vehetnek részt, intézményenként több csapat nevezését is elfogadják. A megmérettetés célja, hogy a versenyben résztvevő diákok együttes munkával és közös kutatás segítségével minél bővebb ismereteket szerezzenek a magyar történelemről és mindennapjairól az 1918-as őszirózsás forradalomtól az 1922. január 1-jéig tartó időszakban, kiemelt figyelmet fordítva az 1921-es népszavazás eseményeire. A középiskolások kreativitásukkal, tehetségükkel, a 21. századnak megfelelő digitális eszközökkel és széles körű ismereteikkel oldhatják meg a verseny feladványait.

A verseny első és második fordulójának lebonyolítása online történik, a döntő helyszíne – amennyiben a járványügyi intézkedések lehetővé teszik – Sopron, a Leghűségesebb Város lesz. Az egyes fordulókkal, feladatokkal kapcsolatos részletes tájékoztatást a következő fordulóba való bejutáskor kapják meg a csapatok.

Az első fordulóban egy 60 perces online kvíz kitöltése lesz a diákok feladata 2021. április 28-án, majd a továbbjutók a második fordulóban egy esszé elkészítésével fogalmazhatják meg gondolataikat megadott témák és szempontrendszer alapján.

Amennyiben a járványügyi korlátozások lehetővé teszik, a döntőbe jutó 10 csapatot négy napon át vendégül látjuk 2021. szeptemberében Sopronban. A diákoknak lehetőségük lesz a Soproni Egyetem által szervezett, az 1921-es történelmi eseményeket a selmeci hagyományokhoz hű egyetemisták szemszögéből bemutató, a népszavazás, és a második ágfalvi csata 100. évfordulójára rendezett programsorozat több helyszínen zajló forgatagába bekapcsolódni. A résztvevőkkel bejárjuk, megismertetjük az akkori események színtereit, emellett előadások keretében készítjük fel őket a döntőre.

A soproni döntő előfeladataként a csapatoknak egy rövid videót kell készíteniük 2021. október 15-ig, melyet az interaktív vetélkedő döntőjén részfeladatként pontozunk. A végső megmérettetésre várhatóan 2021. december közepén Sopronban kerül sor. A 100 éves évforduló programsorozata alatt, illetve a döntő alkalmával a 10 csapat és felkészítő tanáraik részére szállást, étkezést és programokban gazdag részvételt biztosítunk.

A vetélkedőre történő regisztrálást a csapatok 2021. március 29-től 2021. április 27-ig a www.cftv.hu honlapon tehetik meg. A felkészüléshez szükséges források és egyéb információk szintén a megadott oldalon lesznek elérhetők. Az első 60 regisztráló csapatnak a kreatív történelmi vetélkedőhöz egy-egy, a témát szinte teljes mértékben felölelő könyvet postázunk (Tóth Imre: Két Anschluss között), mellyel egyfajta kapaszkodót kívánunk nyújtani a versenyhez szükséges ismeretek bővítéséhez. A vetélkedővel kapcsolatos további információról az [email protected] címen érdeklődhetnek. A legjobb eredményeket elérő csapatokat nagy értékű nyereményekkel díjazzuk.

A Civitas Fidelissima Történelmi Vetélkedő Mini című országos kreatív történelmi versenyre általános iskolás felső tagozatos diákok jelentkezését várják. A részletekről bővebb információkat itt olvashatnak.

Borítókép; Sopron Média archív 

Legnépszerűbb cikkek