| 2020. július. 28. | 1 perc olvasás

A cigánycsuk lesz az év madara 2021-ben

A cigánycsuk lesz az év madara 2021-ben idehaza, miután a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szavazásán ez a faj kapta a legtöbb voksot. Az egyesület jövőre fokozott figyelmet fordít a mezőgazdasági területeken folytatható természetkímélő megoldások bemutatására.

Interneten lehetett szavazni ezúttal is az év madarára július 1. és 27. között, a voksokért három faj, a cigánycsuk, a kis őrgébics és a sordély versengett. A legtöbb voksot, 3884-et végül a cigánycsuk kapta. A kis őrgébicsre 3382-en, a sordélyra pedig 2605-en szavaztak – olvasható az MME honlapján.

A cigánycsuk hazánkban gyakori, sík és dombvidékeken, fákkal, cserjékkel tarkított nyílt élőhelyeken, mezőgazdasági területeken, parlagokon, csatornapartokon, gyümölcsösökben fordul elő. Évente kétszer költ. A fészek helyét a tojó alakítja ki kis kaparással a talajon, a sűrű növényzet takarásában. A fiókákat mindkét szülő eteti. Vonuló, a telet a mediterráneumban és Észak-Afrikában tölti, de egyes példányok áttelelhetnek. Telelőhelyéről igen korán, legtöbbször már március elején visszatérnek első példányai.

Az év madara kezdeményezést 1979-ben indította el az MME azzal a céllal, hogy a természetvédelmi problémákkal érintett fajokat, vagy madárcsoportokat társadalmi szinten mutassa be.

A szavazás azért a megelőző év közepén, vagyis júliusban történik, hogy a döntést követően legyen idejük a szakembereknek előkészíteni a nyomtatott és egyéb anyagokat. 2021. január 1-től az egyesület a mezőgazdasági területeken folytatható természetkímélő megoldásokat mutatja be a cigánycsukkal.

 

Borítókép forrása: internet

Legnépszerűbb cikkek