A Civitas Fidelissima Történelmi Vetélkedő csapatait köszöntötték

A Civitas Fidelissima Történelmi Vetélkedő résztvevőit köszöntötte Sass László, a Kulturális és Oktatási Bizottság elnöke szerdán a Városházán.

A centenáriumi emlékév programsorozataihoz csatlakozva a Soproni Tankerületi Központ 2021 márciusában hirdette meg a középiskolásoknak szóló, országos Civitas Fidelissima Történelmi Vetélkedőt a 2 évvel ezelőtti, nagy sikert aratott Páneurópai Piknik Történelmi Vetélkedő mintájára.

Országszerte 71 csapat regisztrált a középiskolásoknak szóló versenyre, melynek első fordulójára 2021.április 28-án került sor. A vetélkedő első megmérettetésén a diákok tudásukról egy online kvíz kitöltésével tettek tanúbizonyságot. A 9-11. évfolyamos tanulóknak egy 50 feladatból álló kvíz kérdéseit kellett helyesen megválaszolniuk a rendelkezésükre álló 60 perc alatt.

A kérdéssor hátterét az 1918-as őszirózsás forradalomtól az 1922. január 1-jéig tartó időszak adta, kiemelt figyelmet fordítva az 1921-es soproni népszavazás centenáriumát fókuszba állító eseményekre. A feladatok típusait tekintve feleletválasztós, igaz-hamis kérdéssekkel, időrendi sorrenddel és képfelismeréssel is találkozhattak a kitöltés során a csapatok.

Szoros pontversenyben a második fordulóba 37 csapat jutott tovább, a tanulók következő feladata egy esszé megírása volt, amelynek témáját négy témakör közül tetszés szerint választhatták ki a versenyzők.

A szakmai zsűri értékelése alapján a 2. fordulóból 10 csapat jutott tovább a decemberi, soproni döntőbe.

A Soproni Tankerületi Központ a Soproni Egyetemmel együttműködve úgynevezett felkészítő napok keretében látja vendégül Sopronban a döntős csapatokat 2021. szeptember 7-10. között. A diákok tartalmas programokon, előadásokon keresztül bővíthetik ismereteiket Sopron történelmét illetően, felkészülési lehetőséget nyújtva számukra a decemberi megmérettetésre.

Szerdán első programelemként a II. Ágfalvi csata 100. évfordulója alkalmából rendezett Őrtüzek megemlékezésen vettek részt a diákok. Majd a városvezetés nevében Sass László önkormányzati képviselő, a Kulturális és Oktatási Bizottság elnöke köszöntötte a tanulókat a Városházán. Ezt követően a Tűztornyot és a Soproni Levéltár 1921. évi tárgyi emlékeit tekinthették meg egy tárlatvezetés keretében. Délután a Lenck-villába látogattak a csapatok, a következő napokban pedig aktív résztvevői lesznek az egyetem által szervezett megemlékezéseknek, programoknak.

A mindent eldöntő megmérettetésen békéscsabai, szegedi, szolnoki, dunaújvárosi, budapesti, salgótarjáni, győri és soproni csapatok mérik össze tudásukat. A döntő előfeladataként a diákoknak közös munkával egy kisfilmet kell készíteniük, amelyben igazán kibontakoztathatják kreativitásukat, ugyanis egy 1,5-2 perces korabeli híradóban kell bemutatniuk az 1921-es népszavazáshoz vezető utat, középpontba állítva a soproni eseményeket. A videók beküldési határideje: október 15. A döntő 2021. december 3-án lesz Sopronban.

Résztvevő csapatok:

BelvárTrió – Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium

Hazatértek – Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium

Kinderstadt2 – Szolnoki Városi Tehetséggondozó Szakkollégium Gyermekváros Utcai Tagintézménye

NagyMaSzab – Győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégium

Nemzetköziek – Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium

Óvatos duhaj – Újbudai Széchenyi István Gimnázium

Széchenyi Fiúk – Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium

VOKSopron – soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium


 

Legnépszerűbb cikkek