| 2018. március. 12. | 2 perc olvasás

A csáfordjánosfai erdő hófehér virágszőnyege

Bár a hótakarónak már nyoma sincs, továbbra is fehér szőnyeg borítja a csáfordjánosfai erdő alját. Több millió tőzike bontotta ki a szirmait.

A természet gyengének tűnő kincse sokat küzdött a hótakaróval, amíg áttörve azt megfürödhetett a márciusi napfényben. Végül a tavaszi szél teljesen kiszabadította a virágokat a fagyos takaró alól.

A tőzikék megküzdöttek azért, hogy kitörjenek a vastag hótakaró alól
A tőzikék megküzdöttek azért, hogy kitörjenek a vastag hótakaró alól
Fotó: Riba Szabolcs

Ennek köszönhetően veheti szemügyre a kalandorkedvű érdeklődő a környék egyik legnagyobb csodáját, amely mesevilággá varázsolja a csáfordjánosfai rengeteget. - Tudomásunk szerint Magyarországon ez a legnagyobb egybefüggő tőzikés – mondta büszkén Kugler Péter, a Fertő-Hanság Nemzeti Park területfelügyelője. - Az erdő területe 21 hektár, ennek szinte minden szegletében ott ékeskedik ez a különleges növény – fűzte hozzá. A szakemberek a virágzó egyedek számát is több millióra teszik – azt pedig, hogy összesen mennyi tőzike van a csáfordjánosfai rengetegben, még csak megbecsülni sem tudják…

A csáfordjánosfai erdőben több millió tőzike virágzik
A csáfordjánosfai erdőben több millió tőzike virágzik

Nem tudják, honnét jött

A tőzike meglepően különleges, a szakemberek például azt sem ismerik, hogy pontosan honnét került Magyarországra. Ez a növény akár 35 centiméter magasra is felcseperedhet. Általában egy virága van, de ritkábban kettővel is büszkélkedhet. Szereti a víz közelségét, és az árnyékot, főleg lápos, tölgy és kőris, valamint szil ligeterdőkben találkozhatunk vele. Márciusban bontja virágait, és egészen áprilisig ékesíti az erdőt.

Ez a virág nem összetévesztendő nagyobb testvérével, a nyári tőzikével, amely április és június között virágzik. E növényt hazánk különböző szegleteiben számos névre keresztelték. Helyenként kakasvirágnak, másutt pedig szoplánnak hívják – de a legtöbben talán lógyöngyvirágként ismerik.

 Kugler Péter, a Fertő-Hanság Nemzeti Park területfelügyelője arra figyelmeztet: a tőzike károsítása természetvédelmi szabálysértésnek minősül
Kugler Péter, a Fertő-Hanság Nemzeti Park területfelügyelője arra figyelmeztet: a tőzike károsítása természetvédelmi szabálysértésnek minősül

Mindent a szemnek!

- A tőzike védett növény, 5 ezer forint eszmei értékkel bír – hangsúlyozta a területfelügyelő. - A gyűjtése, taposása, bármely módon történő károsítása természetvédelmi szabálysértésnek minősül – fűzte hozzá menten. Ráadásul, bár nagyon ártatalmatlannak tűnik, érdemes vigyázni vele, ugyanis Galantamint tartalmaz, vagyis mérgező.

Tehát ha tőzikét talál, a legfontosabb szabály: mindent a szemnek! Amennyiben szeretne gyönyörködni a természet eme csodájában, érdeklődjön telefonon, vagy e-mailben a Fertő-Hanság Nemzeti Parknál, amelynek szakemberei a március 15-i hosszú hétvégére túrát szerveznek a csáfordjánosfai erdőbe. Ennek pontos időpontját a kormányzati szervezet weboldalán lehet majd elolvasni.

Sopronmédia

Sétáljunk a csáfordjánosfai erdőben! :)

Legnépszerűbb cikkek