| 2017. május. 24. | 1 perc olvasás

A családok, a munka és a biztonság költségvetése a 2018. évi

A jövő évi költségvetést – az előző, Orbán-kormányok által benyújtottakhoz hasonlóan - a kiszámíthatóság és a stabilitás jellemzi, azzal egy időben, hogy zajlanak a fejlesztések, miközben folyamatosan csökken az államadósság – mondta el Firtl Mátys, Sopron és környéke választott országgyűlési képviselője, aki dr. Molnár Ágnes országgyűlési képviselővel közösen vett részt a parlamenti költségvetési vitában.

2018-ban minden ágazatnak - az egészségügynek, a szociális területnek, az oktatásnak, a kultúrára, a sportra, a családokra, a biztonságra - több pénzt jut, mint az előző években.  

A 2018-as büdzsé a munkából élő emberek költségvetése – mondta Firtl Mátyás.
A segélyalapú társadalom helyett a munkaalapú társadalom megerősítése egy olyan alapvető szemléletváltást hozott, amely érdemben járult hozzá a gazdaság megerősödéséhez. A gazdaság a fejlődés motorja, amely a többi ágazat számára szükséges forrásokat teremti meg. Tény, hogy stabil és erősödik a magyar gazdaság, amely 2018-ban már a 6. éve nő folyamatosan úgy, hogy az uniós átlagot is meghaladja. Emellett megőrizzük az államháztartás stabilitását, folytatódik az államadósság csökkentése- részletezte az országgyűlési képviselő.

Kifejtette: 2018-ban 4,3%-os gazdasági növekedés valósulhat meg 2,4%-os hiány és százalékos infláció mellett. A 2018-as költségvetés egyik legfontosabb erőssége, hogy 2017-hez viszonyítva több mint 100 milliárddaltöbb jut az egészségügyre, az oktatásra 81 milliárd forinttal (5%), az otthonteremtési programra 15 milliárd forinttal (7%), az útfelújításokra 30 milliárddal több jut.

A sikeres gazdaságpolitikánk ad lehetőséget arra is, hogy 2018-ban folytatódjon a minimálbér és a szakmunkás-minimálbér emelése, nőhessen a két gyermek után járó családi adókedvezmény, 5%-ra csökkenjen az éttermi szolgáltatások, az internet és a halhús áfája.
A munkát terhelő adók is csökkennek, és a teljes foglalkoztatottságot meg fogjuk közelíteni.

Üzenetértékű, hogy a költségvetési törvényjavaslat főbb szakpolitikai intézkedései között nevesítetten szerepel: az ÁFA-csökkentések folytatása, a családok támogatásának erősítése, az otthonhoz jutás támogatása, a munkát vállalók támogatása, a foglalkoztatottság erősítése, a nyugdíjak értékállóságának védelme, az életpálya- és béremelési programok folytatása, az adócsökkentés és külön is a vállalkozások adóterheinek csökkentése, a növekvő, stabil államháztartás a fenntartott gazdasági növekedés mellett, a hazai költségvetési forrásokból megvalósuló beruházások támogatása, a hatékony uniós forrásfelhasználás, továbbá a rendvédelem és a közbiztonság további megerősítése – mondta el Firtl Mátyás.

 

 

 

 

nyitókép:  Leczovics Zsolt / archívum

Legnépszerűbb cikkek