| 2022. december. 9. | 1 perc olvasás

A csapodi köztemetőből kerültek elő második világháborús kézigránátok, gyalogsági lőszerek

Második világháborúban elhunyt, tömegsírban nyugvó katonák exhumálása közben kerültek elő kézigránátok, gyalogsági lőszerek - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede pénteken a Facebook oldalán.

 

- Ezredünk tűzszerész katonái szolgálatuk során számos esetben találkoznak a második világháború időszakából származó történelmi emlékekkel. Előfordul, hogy olyan területen kerül elő robbanóeszköz, ahol a hadisírgondozók kegyeleti szempontból fontos feladatot végeznek. Ilyen eset történt a közelmúltban is, amikor alakulatunk tűzszerészeit a csapodi köztemetőbe riasztották, ahol második világháborúban elhunyt, tömegsírban nyugvó katonák exhumálása közben került elő egy feltételezett robbanótest. 
 

Gyarmati Norbert törzsőrmester/ MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred


A hadisírgondozók a protokoll szerint abbahagyták a feltárást, és megvárták, ameddig a tűzszerészek átvizsgálták az érintett sírgödröt. Végül egy RPG-40-es szovjet kézigránátot, fél kilogrammnyi 7,62 mm-es szovjet gyalogsági lőszert és két darab gyutacsos detonátort szállítottak el alakulatunk katonái a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítésre. 

Gyarmati Norbert törzsőrmester/ MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós EzredA tűzszerészek most ennyivel tudtak hozzájárulni hadisírgondozó bajtársaink szolgálatához. Bízunk abban, hogy sikerül majd azonosítani az elhunyt katonákat, hiszen ez nagyon fontos lehet azoknak a leszármazottaknak, akik a második világháború vége óta eltűntként tartják őket számon. - olvasható a MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred Facebbok-oldalán.

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek