| 2020. június. 1. | 2 perc olvasás

A csillagok útján – film készült Farkas Bertalan űrhajósról

A Sopron TV-ben is láthatják a filmet, június 1-én (hétfő) 18.30-tól. A filmpremierre a honvedelem.hu portálon került sor 2020. május 26-án, a fellövés negyvenedik évfordulóján.

Negyven évvel ezelőtt, 1980. május 26-án startolt Bajkonurból a Szojuz-36 űrhajó, fedélzetén a szovjet Valerij Kubaszov mellett Farkas Bertalan századossal, az első magyar űrhajóssal. A HM Zrínyi Katonai Filmstúdió a jeles évfordulóra dokumentumfilmet készített az oral history műfajában.

„Azt szokták mondani, az első, az egyetlen és az utolsó magyar űrhajós vagyok. Az első, az tény, a másodikra azt mondom, egyelőre, de az utolsó nem szeretnék lenni” – mondta Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok. Mert nagy reményeket fűz ő is ahhoz, hogy az újabb tárgyalások eredményeként pár éven belül újabb magyar űrhajós veszi célba a csillagokat. Akinek a kiválasztásában, felkészítésében nagy szeretettel és odaadással vesz majd részt.

 

Az első magyar űrhajós

1977-ben a Szovjetunió és a kelet-európai szocialista országok közös űrkutatási vállalkozása, az Interkozmosz program keretében pályázatot hirdetett a légierő tagjainak az első magyar űrhajós kiválasztására.

Farkas Bertalan önként jelentkezett a nem mindennapi felhívásra. Valamennyi szigorú követelménynek megfelelt, így 1978-tól már a szovjet Gagarin Űrhajóskiképző Központ növendékeként, másodmagával, Magyari Bélával együtt készült az első magyar űrrepülés végrehajtására. A történelmi nap 1980. május 26-án virradt fel a bajkonuri űrkikötőben.

Miután eldőlt, hogy kettejük közül Farkas Bertalan lesz Valerij Kubaszov társa a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén, magyar idő szerint 20 óra 20 perckor hatalmas lángcsóva és dübörgés közepette a Szojuz-36 felemelkedett, és egyre gyorsuló sebességgel száguldott a csillagos ég felé, kabinjában az első magyar kozmonautával.

Kevesebben tudják, hogy Farkas Bertalan a nagy utazásra magával vitte az akkori Magyar Televízió kabalafiguráját, a Tévémacit, aki az űrhajóssal együtt 7 napot, 20 órát és 45 percet töltött a világűrben. Egyik este az űrhajós olvasta fel a magyar gyerekeknek az esti mesét, a Tévémaci mellett ott volt kislánya piros-fehér-zöldbe öltöztetett babája is.

(A borítókép forrása internet, a képen: Farkas Bertalan (j) és Valerij Kubaszov)

Legnépszerűbb cikkek