– hangsúlyozta Nagy Krisztina, a Soproni Gyógyközpont csoportvezető dietetikusa.
A szakember kiemelte: az olajos magvak nemcsak zsiradékban, hanem fehérjében is gazdagok. Bár nem teljes értékű fehérjeforrásról van szó, vegetáriánus étrendben fontos szerepet tölthetnek be. Emellett a vitaminok közül a zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitamin is megtalálható bennük, míg az ásványi anyagok közül a magnéziumot, a kalciumot és a cinket érdemes kiemelni.
Külön érdekesség, hogy a brazil dió szeléntartalma miatt kifejezetten jótékony hatású lehet a pajzsmirigy egészségének megőrzésében.
Érdemes naponta egy tenyérnyi mennyiséget fogyasztani, például gyümölcs vagy zöldség mellé. Mindig a sótlan, adalékanyagoktól mentes termékeket válasszuk, amelyek csomagolásán egyértelműen fel van tüntetve, hogy csak a magot tartalmazza.
– tette hozzá a dietetikus.
Bár az olajos magvak számos pozitív hatással bírnak, energiatartalmuk magas: 100 grammonként 600–800 kalóriát is tartalmazhatnak. Ezért célszerű kerülni a túlzott mennyiségben, nassolásként történő fogyasztásukat.
A tudatosan beépített, változatosan fogyasztott olajos magvak azonban értékes részét képezhetik az egészséges étrendnek.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F09.19%2FCsonthejasok_csonthej_nagy1.jpg)