| 2020. július. 16. | 2 perc olvasás

A diófa új károsítója ellen most még lehet védekezni

A diófa nemrég megjelent új károsítója, a nyugati dióburok-fúrólégy ellen ebben a hónapban még sikeresen lehet védekezni, ezáltal a termés jelentős részét meg lehet óvni. A védekezés azonban csak összefogással érhet eredményt – hívja fel a figyelmet dr. Varga Mária növényvédelmi szaktanácsadó.

A nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa Cresson) egy invazív faj idehaza, amely Mexikó és az Amerikai Egyesült Államok déli területein őshonos. Európában a kétezres években már megjelent, első példányait Svájcban találták meg. Magyarországon 2011-ben Kőszegen regisztrálták az első egyedet, azóta a nyugati területeken, így Sopronban és a környéken is rendkívül elterjedt. Az ország középső és keleti területein is előfordult már, de messze nem akkora mennyiségben, mint nálunk – mondta dr. Varga Mária.

A kártevő, ha nem védekezünk ellene, képes a diótermést szinte teljesen tönkretenni. A környéken van olyan gyümölcsös, ahol a termés száz százaléka megsemmisült tavaly. Invazív faj lévén nincs természetes ellensége a kontinensen, ezért tudott nagy mértékben elszaporodni, hiszen a létéhez szükséges feltételek maradéktalanul teljesülnek.

A dióban úgy tesz kárt, hogy a nőstény egyed a még nem kemény burkot átszúrja és oda teszi a tojásait, amelyekből a lárvák kikelve felfalják a burkot. A dióbél így ragacsos és ráncos is lesz, valamint hamar a földre hull. Ezeket mindenképp össze kell szedni dr. Varga Mária szerint, mert ha a lárva a hullott dióból bekerül a talajba, ott bebábozódik, áttelel és a következő évben kikelve folytatódik a kártevése. A lehullott diókat egy olyan zsákba célszerű beletenni, amelyet jól le lehet zárni, hogy a lárvák ne másszanak ki belőle, mert ha a talajban bebábozódnak, szinte semmit sem tudunk már tenni ellenük.

Az összeszedés mellett jelenleg az úgynevezett sárga ragasztós légycsapdák kihelyezésével lehet védekezni, amelyet érdemes dr. Varga Mária tapasztalata alapján szalakálival megszórni, mert olyan illatanyagot bocsát ki, amely vonzza a legyeket. Ezzel párhuzamosan szükséges permetezni is a diófákat. Az első permetezést július végére javasolja dr. Varga Mária és szerinte fontos, hogy a lehető legmagasabban is érje a fát a permet, mert ezek a legyek főként ott repülnek. Az sem baj ugyanakkor, ha a felső részt nem érik el, mert ha a permet már csak az alját és a közepét éri a fának, akkor is többet tesznek a kártevő ellen, mintha nem permeteznének. A legjobb, ha a kontakt és a felszívódó rovarölőszert együtt használják, mert a kontakt azonnal hat, a felszívóvónak pedig elnyújtott, 10-14 napos hatásideje van, amellyel ki lehet nyújtani a védekezés idejét. A permetezést célszerű szeptember közepéig ismételni.

dr. Varga Mária
dr. Varga Mária

Dr. Varga Mária szerint ezek a védekezési módok kizárólag akkor lehetnek sikeresek, ha a diófa tulajdonosok legtöbbje védekezik. Ha csak egy-egy esetben tesznek a kártevők ellen, az kevés, ugyanis a következő évben a körforgás kezdődik előről és a légyből mindig egyre több lesz. Azonban, ha a minél többen védekeznek, két-három év múlva megszűnhet az a veszély, amelyet az utóbbi két évben egyre többen emlegetnek, hogy nem lesz diótermésünk.

Fotók forrása: nebih.gov.hu 

Címkék: termés

Legnépszerűbb cikkek