| 2021. május. 28. | 2 perc olvasás

A dohányzásról való leszokás fontosságára hívja fel a figyelmet a Soproni Gyógyközpont

Az Egészségügyi Világszervezet tagállamai 1987-ben döntöttek a Dohányzásmentes Világnap létrehozásáról. Célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás járványszerű terjedésére és veszélyeire.

A május 31-én tartott Dohányzásmentes Világnap minden évben más-más témára fókuszál. 2021-ben a dohányzásról való leszokás került a figyelem középpontjába. Ma világszerte kb. 780 millió ember szeretne cigaretta függőségétől megszabadulni.

A dohányzás globálisan évente 6 millió ember halálát okozza, közülük mintegy 600 ezren a passzív dohányzás áldozatai. A WHO becslése szerint 2030-ra a halálesetek száma elérheti a 8 milliót. Az égő cigarettában közel 4000 vegyület keletkezik és mintegy 43 rákkeltő anyagot tartalmaz, vagyis minden egyes elszívott szállal nagymértékben növeljük a rákos sejtek megjelenésének veszélyét.

A daganatos megbetegedések mellett a dohányzás a COPD, a szív- és érrendszeri, valamint idegrendszeri betegségek, a cukorbetegség, de még a csontritkulás kialakulásának kockázatát is növeli – részletezte Dr. Simon Kinga, a Soproni Gyógyközpont tüdőgyógyász főorvosa. Hozzátette: ezek a veszélyek nem csak az aktív dohányosokat fenyegetik, a cigarettafüstnek passzívan kitettek ugyanilyen kockázatokkal számolhatnak.

A betegségek elkerülésén kívül esztétikai okokból is érdemesebb a füstmentes élet mellett dönteni, így elkerülhető a korai ráncosodás, a fogak besárgulása vagy a rossz lehelet.

A dohányzás abbahagyásának pozitív hatásai azonnal és hosszú távon is jelentkeznek:

  • 20 perc múlva a dohányzás miatt megemelkedett pulzusszám normalizálódik
  • 12 órán belül a vér szénmonoxid szintje normalizálódik
  • 2-12 héten belül a vérkeringés javul, a tüdőkapacitás megnövekszik
  • 1-9 héten belül csökken a köhögés és a nehézlégzés
  • 5-15 éven belül a stroke kockázata lecsökken arra a szintre, mint egy nemdohányzó esetében
  • 10 éven belül a tüdőrák miatti elhalálozás aránya felére csökken a dohányosokhoz képes
  • 15 éven belül a szívbetegség kockázata azonos a leszokott dohányos és a nemdohányzó esetében

A dohányzásról való leszokásban az első lépésnek mindig a szilárd szándéknak kell lennie, hiszen elhatározás nélkül nem fogunk tartós sikert elérni – hívta fel a figyelmet Dr. Simon Kinga főorvos. Hozzátette: amennyiben nagyon erős az addikció, a leszokás eredményesebb lehet, ha szakorvosi felügyelet mellett történik.

A Soproni Gyógyközpont tüdőgyógyászati szakrendelésén is kérhető segítség a leszokáshoz. Előjegyzési időpontot a 99/514-200/1437 telefonszámon lehet foglalni.

Legnépszerűbb cikkek