| 2018. március. 6. | 1 perc olvasás

A fáysok New Yorkkal beszélgettek

A Soproni SZC Fáy András Közgazdasági Szakgimnáziuma tanulói és a Bronxban élő diákok között kezdődő beszélgetés-sorozat célja, hogy megismerjék a tanulók egymás oktatási rendszerét az országok kulturális jellemzőit, és mindeközben a fáys tanulók az angol nyelvet gyakorolják.

Az internet napjainkban számos módon felhasználható, könnyen kapcsolatot létesíthetünk a világ túlfelével. Innen származott az ötlet, hogy a Fáy angol-magyar kéttannyelvű osztályai testvérkapcsolatot alakítsanak ki egy bronxi középiskolával videótelefonálás segítségével.

Felvettem a kapcsolatot egy amerikai irodalomtanárral, hogy volna-e kedve testközelből bemutatni a magyar kultúrát a diákjainak. A tanár úr érdeklődőnek bizonyult, így megszerveztük az első beszélgetést. - idézi fel Takács-Kenessey Tamara szervező tanár.

Az iskola könyvtárában félkörben ültek a tanulók, hogy mindenkit lásson a kamera. Eleinte félénk volt a társalgás, majd egy felsőbb éves diák bátran kiállt és bemutatkozott. Az amerikai diákok meséltek az ottani iskolai rendszerről, saját európai élményeikről. Megmutattuk Magyarországot a térképen, ők megpróbálták kimondani városunk nevét, több-kevesebb sikerrel. Záporoztak a kérdések mindkét oldalról. A térség gazdasági helyzete, a történelem ugyanúgy kölcsönösen érdekelte őket, mint a kedvenc zenék, táncok, focisták. A diákok tájékozottsága az internetnek köszönhetően hasonló, értették egymás humorát.

A továbbiakban havonta megszervezésre kerülő netes találkozások során a fáys és a bronxi diákok filmek, irodalmi művek megvitatásával mélyebben megismerhetik egymás világlátását, valóságát.

Legnépszerűbb cikkek