| 2022. augusztus. 10. | 1 perc olvasás

A fenntartható fafajtákat kutatja a Tanulmányi Erdőgazdaság

A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. elkötelezett abban, hogy a fenntartható erődgazdálkodásért mindent megtegyen. Hosszú ideje kísérleteznek olyan fafajok meghonosításával, melyekkel - a klímaváltozás negatív hatásait figyelembe véve is - meg tudják tartani az erdők mennyiségét és minőségét. Jelenleg egy olyan programban vesznek részt, ami a csemetekertben lévő fajok őshonosságát kutatja.

A klímaváltozás negatív hatásait már közvetlenül tapasztalhatjuk életünkben. Az évszakok eltolódtak, magasabb az átlaghőmérséklet, nincs annyi csapadék. Ez kihat az emberekre, az állatokra és természetesen a növényvilágra is. Ahhoz, hogy 10-20 vagy akár 50 év múlva is legyenek erdők, melyek biztosítják az oxigént vagy a faipar alapanyagait, már most meg kell találni azokat a fafajokat, amelyek alkalmazkodni tudnak a változásokhoz.

fotó: Máthé Alexandra
Fontos, hogy folyamatosan legyenek olyan fafajaink, melyek őshonossága vitatott, viszont jól bírják a szélsőséges időjárási viszonyokat. A tómalmi csemetekertben jelenleg a magyar tölggyel és a szelídgesztenyével kísérletezünk, melyek vélhetően jobban bírják a szárazabb időjárást és a gyenge termőhelyeket. Ezeknek a fafajoknak az erdészeti célú termesztése az eddigi tapasztalatok alapján 1-2 év után már lehetséges

– mondta Folcz Ádám, a TAEG Zrt. termelési és kereskedelmi igazgatója.

fotó: Máthé Alexandra

A tómalmi csemetekertbe szerdán érkezetek meg a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének munkatársai, akik az egész országban kutatást végeznek annak érdekében, hogy megállapítsák bizonyos fafajták őshonosságát.

fotó: Máthé Alexandra
Jelen esetben a Bulgáriából származó magyar tölgy genetikai mintavételezését végzik. Ezekre a vizsgálatokra azért van szükség, hogy megállapítsák az adott fajoknak melyek a legmegfelelőbb körülmények, és ezzel biztosítani tudják azok fenntarthatóságát

– hangsúlyozta Lados Botond, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének tudományos segédmunkatársa.

Ahhoz, hogy egy-egy fafaj fejlődését végigkísérjék és megállapítsák azok fenntarthatóságát, hosszú évekre van szükség, ezért a Tanulmányi Erdőgazdaság már nagyon régóta keresi a megfelelően honosítható fafajtákat.

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek