| 2022. március. 1. | 1 perc olvasás

A Fertő-Hanság Nemzeti Park 77 ukrán menekültet tud befogadni

Az orosz-ukrán konfliktus következtében kialakult helyzet kapcsán az állami erdőgazdaságok az Országos Erdészeti Egyesület és az Erdészcsillag Alapítvány operatív segítségével közel 100 menekültnek ajánlott fel azonnali szálláslehetőséget, ellátással, a határközeli erdei iskolákban – mondta Nagy István agrárminiszter, hozzátéve, hogy a nemzeti parkok is felajánlották segítségüket.

A tárcavezető szerint a jelenlegi háborús helyzetben a magyar erdőgazdaságok felelősséget éreznek az ukrán lakosság, de kiemelten a kárpátaljai honfitársaink iránt. Az Országos Erdészeti Egyesület kárpátaljai helyi csoportjával történt egyeztetést követően döntöttek arról, hogy szállást biztosítanak a Magyarországra érkező menekülteknek. A segítségnyújtás operatív lebonyolítását az Országos Erdészeti Egyesület, és az Erdészcsillag Alapítvány közreműködésével kezdték meg. Jelenleg a Nyírerdő Zrt. a Halápi turistaházban 15 embernek, a NEFAG Zrt. a Tiszaigari Kulcsosházban 25 embernek, az Északerdő Zrt. a Fónagyság Bagolyvár Erdészeti Erdei Iskolában 48 embernek tud szállás és ellátást biztosítani. Az Erdészeti Egyesület emellett az erdei táborozások alkalmával használt tábori ágyakat, katonai sátrakat is felajánlotta, amennyiben ezekre a tavasz beköszöntével szükség lenne.

Az agrártárca vezetője kiemelte, hogy hasonlóképpen felajánlották segítségüket a hazai nemzeti park igazgatóságok, és készek több száz fő elszállásolására, az ország különböző pontjain található létesítményeikben. A határhoz közelebb eső régiókban a Hortobágyi Nemzeti Park 44, az Aggteleki Nemzeti Park 72, a Bükki Nemzeti Park pedig 38 ember fogadására, elszállásolására biztosít lehetőséget.  A nyugati határátkelőhely térségében a Fertő-Hanság Nemzeti Park a természetiskolájában, kutatóházában átmenetileg 77 menekültet tud befogadni. További igények esetén a többi nemzeti park igazgatóság a fentieken túlmenően is kész megnyitni elszállásolásra alkalmas épületeit – olvasható a kormany.hu oldalon közzétett közleményben. 

 

Borítókép forrása: Fertő-Hanság Nemzeti Park honlapja

Legnépszerűbb cikkek