| 2019. július. 1. | 4 perc olvasás

A Fertő-Hanság Nemzeti Park kapuja lesz a Fertő Part

A Fertő Part fejlesztés egyik legfontosabb eleme lesz az az ökoturisztikai látogatóközpont, amely a Fertő – Hanság Nemzeti Park kapujának is tekinthető. A hatalmas zöld övezet abban segít majd, hogy a Nemzeti Park értékeit koncentráltan ismerhesse meg mindenki, megvédve ezzel a sérülékeny belső területeket.

Nem kell aggódni!

- Nem kell félnünk a fejlesztéstől –így kezdte a Sopron TV Mozaik című műsorában adott interjúját Kulcsárné Roth Matthaea, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója. - A Nemzeti Park és a beruházó a kezdetektől tartja a kapcsolatot. Mint az illetékes Természetvédelmi Hatóság korábbi vezetője, régóta foglalkozom a témával én magam is. Ez a terület, ahol maga a fejlesztés most készül, a 60-as évektől már turisztikai célokat szolgált. Erre a helyre - mint tudjuk - régen be se engedték a magyar embereket. Abban a tekintetben új, hogy a mai modern technikát szeretné alkalmazni, de maga a cél, ennek a területnek a turisztikai felhasználása nem változik - emelte ki a Nemzeti Park igazgatója.

Nemzeti Parkok és zónáik!

Az igazgató hozzátette: a Nemzeti Parkok hármas zonációban működnek. A legbelső terület az, ami érintetlen. A következő rész, ahol már folyhat gazdálkodás, de szigorú szabályok mellett. A külső zóna pedig ugyan védett, de itt már minimális szabályozás mellett működhet a turizmus. Ebbe a külső zónába tartozik az egész fejlesztés, kizárólag itt valósul meg a beruházás. Az igazi cél az, hogy a Nemzeti Parknak azokat a részeit, amik valóban az értékeket hordozzák: azokat a nádasokat, ahol rengeteg madár költ, azokat békében hagyjuk. A magyar szakasz, hogyha csak azt a bizonyos U alakú öblöt nézzük, durván 32 km. Ebből a strand rész 1-1,5 km. Tehát olyan mértékben nem bántják a Nemzeti Parknak az értékes részeit, hogy ugyanazt a területet veszik igénybe a turizmusra, amit korábban is.

- Mindig meg szoktam kérdezni, hogy a turizmus tulajdonképpen micsoda? A turizmus az, hogy az értékek felé vezetjük az embereket. Most itt ez történik. Bevezetjük őket a Fertő Partra, ahol a Nemzeti Park szakmai bevonásával létesül egy ökoturisztikai látogató központ, amit mi úgy aposztrofálhatunk, hogy ez lesz a Nemzeti Park kapuja. Itt bárki – a családok gyerekekkel, idősebbekkel – megnézhetik azokat az értékeket, amiket amúgy nem láthatnak - részletezte az igazgató.

Visszautasítja azokat a vádakat, melyek szerint mindent lebetonoznak

- Amit sok helyen hallunk, hogy ez egy lebetonozott, aszfaltozott beruházás lesz - vezeti fel az egyik legvitatottabb témát a vezető. - Ezt a magam nevében, és szerintem a kollégáim nevében is visszautasíthatom. Ebből azt a következtetést tudom levonni, hogy ezek a hangok úgy gondolják, mi abszolút nem vagyunk a szakmánknak a tudatában. Mi ilyet nem engedhetünk meg. A fejlesztési területnek a nagy része parkos, zöldövezeti rész lesz, több, mint egyharmadát pedig egy 12 hektáros ökopark teszi majd ki, – lagúnarendszerrel, nádasokban vezetett kis ösvényekkel. Szeretnénk kialakítani a beruházóval egyetértésben egy madármegfigyelő tavat is, ahol mindenki megcsodálhatja a madarainkat - erősített rá az igazgató.

Rengeteg szemét került elő!

- A természetvédelmi értékekről annyit, hogy a befelé vezető út jobboldali részén levágták a nádat, és innen olyan mennyiségű szemét került ki, amit senki nem is sejtett – adott hangot megdöbbenésének Kulcsárné Roth Matthaea. - Az autógumitól elkezdve, a kommunális hulladékon, a vascsöveken, a műanyaghulladékon keresztül, mindenféle szemét előkerült. A kivitelező folyamatosan hordja el onnan azt a 30-40 év alatt felgyülemlett szemetet. A szemét nagy valószínűséggel úgy került oda, hogy akik odamentek, azok nem vitték haza, hanem otthagyták, bedobták a nádasba, a nádas pedig eltakarta. A vízben már megtörtént a felmérés. Ott először egy lőszermentesítésre lesz szükség.

És a szállodák?

- Szállodák! A többes szám erős túlzás, hiszen véges a terület. A tervekben van természetesen szálláslehetőség, ami megint csak logikus, mert hogyha azt szeretnénk, hogy a turisták idejöjjenek, és a turisták itt időt töltsenek el, akkor szállást kell nekik adni. Ha egy osztrák turista hajó beérkezik a magyar kikötőbe, akkor nem biztos, hogy a határőrségnek a palatetős kockaházát kell látnia. Modernizációra van szükség, hisz negyven év elmaradását kell pótolnunk. Olyan területet kell átadnunk a turistáknak, ami valóban élvezetes ottlétet teremthet, illetve a Nemzeti Parkban semmiféle kárt nem tesz – emelte ki az igazgató.

- 1000%-ig kijelenthetem, hogy védett értékek semmilyen módon nem pusztulnak. Lesznek parkolók, lesz kemping, ahol sátrazni is lehet, de lakókocsit is odavihetnek. Természetesen lesz kikötőhely és modern kiszolgálóhelységek magyaroknak és külföldi turistáknak egyaránt.

Fontos a környezeti nevelés!

Szeretnénk egy olyan interaktív kiállítást, ahol környezetismeret órákat lehet majd tartani, illetve nyáron akár táborokat is szervezni. Ez a beruházás a környezetvédelmi értékek sérelme nélkül, a környezetvédelmi értékek bemutatására fog szolgálni- összegezte a Fertő Part fejlesztésével kapcsolatos gondolatait Kulcsárné Roth Matthaea.

Fertő Part

Fontos válaszok a Fertő Part fejlesztéséről - 1. rész. Visszautasítja a vádakat a Fertő-Hanság Nemzeti Park! Vendégünk: Kulcsárné Roth Matthaea igazgató....

Legnépszerűbb cikkek