| 2021. augusztus. 27. | 2 perc olvasás

A "Fertő Part"- beruházást végző fejlesztő cég a borászokkal tartott bejárást a Fehér útnál

A hamarosan induló szüret miatt az eddigieknél nagyobb forgalom várható a Fehér úton. A "Fertő Part"-beruházáshoz korábban kijelölt tehermentesítő út folyamatos karbantartásáról egyeztetett a fejlesztő cég a borászokkal. A hegyközségi tanács elnöke elmondta: az út karbantartásával kapcsolatos megbeszélések már a tavasszal elkezdődtek, így a Fehér úton most megfelelő körülmények között tudják elkezdeni a szüreti munkálatokat.

 A Fehér úton szállítják a gazdák a szőlőt a pincékbe a szüreti időszak alatt. A borászok számára fontos, hogy megfelelő minőségű legyen a Fehér út, ezért is egyeztettek több alkalommal a Fertő-part fejlesztését végző céggel.

„Nagyon korán, időben kezdtük el az egyeztetéseket, valamikor a tavasz végén, nyár elején tültünk le a Zrt. vezetőjével, hogy megbeszéljük azokat a problematikus pontokat, amikben együttműködésre van szükség – mondta el Molnár Ákos, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. A borász hozzátette: a nyári időszakban a terület megközelíthetősége, valamint a fokozott porterhelés nem kedvez az út menti szőlőknek, ennek a kiküszöbölése volt a kérése a szakembereknek.
„További kérésünk volt még, hogy a nagy munkagépek találkozását minél zökkenőmentesebben tudjuk megoldani, ezért azt kértük, hogy padkákat tegyék rendbe, illetve néhány helyen végezzenek kiöblösítést, ahol félre tudnak állni a gépek és egymást el tudják kerülni.„


fotó: Giechisch Tamás

A Fehér út a "Fertő Part"-beruházás beszállítói útja, azaz ezen az úton keresztül mennek a területre  a kivitelezők teherautói is. Azért ezt az utat jelölték ki erre a célra, mert csak így lehetett tehermentesíteni a lakott területeket, ezáltal a teherforgalom kikerüli Fertőrákos és Balf utcáit. Kárpáti Béla, a fejlesztő cég vezetője elmondta, hogy az út karbantartását folyamatosan végzi a kivitelező.

„Egy ilyen kivitelezés nagy munkagépek mozgásával jár. Nagyon fontos volt nekünk, hogy ne, vagy minél kevésbé zavarjuk a kivitelezéssel a szüretet, illetve a szüreti munkálatokat. Ezért lényeges volt számunkra, hogy közösen átbeszéljük, a Fehér út tekintetében, milyen kéréseik vannak a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának, mi az, amit figyelembe vegyünk. 
Nagyon fontos kiemelni, hogy az érintett fejlesztés során a kivitelezőnek nincs más lehetősége a az építési forgalom lebonyolítására, csak a Fehér út, hiszen így tudjuk tehermentesíteni Balf és Fertőrákos lakott területeit."


fotó: Giechisch Tamás

Az öblök kialakítása már megtörtént, az út kátyúzását, karbantartását is folyamatosan végzi a kivitelező cég.

Molnár Ákos elárulta: a közös egyeztetés sikeresnek bizonyult. „Azt tudom mondani, hogy ezeket a kéréseket a zrt. továbbította a kivitelező felé, és maximálisan teljesítette. Tudjuk, hogy az út minősége nem olyan, mint amilyen volt, de azt is tudjuk, hogy a beruházás végén sokkal jobb állapotba kerül vissza a közhasználatba ez az út, mindannyiunk örömére.”

Az egyeztetésen az is elhangzott, hogy a Fertő-part fejlesztésének kezdeti, terület-előkészítő munkái során nagyobb volt a teherforgalom a Fehér úton, mostanában azonban jóval kevesebb nagygép jár erre.  

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek