A Fertő-táj 20 éve került fel a világörökségi listára

A Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj 20 éve, 2001 decemberében került fel az emberiség kiemelt értékeit tartalmazó listára és lett világörökség, mint kultúrtáj. Ebből az alkalomból csütörtökön ünnepélyes keretek között emlékeztek meg a jeles dátumról, valamit átadták a Fertő-táj legjobb bora díjakat, a Fertő-táj legszebb háza díjat és Fertő-tájért díjat is.

A Fertő-táj ékkövei. Csütörtökön minden a Fertőről szól. A pandémia miatt tavaly elhalasztott ünnepséget most sikerült bepótolni. A 20 éves megemlékezésen tiszteletét tette Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, aki hangsúlyozta: „20 éve kapta meg a világörökségi rangot a Fertőtáj természeti és épített öröksége. Hatalmas utat jártunk be ezalatt a 20 év alatt. Az egyik legfontosabb örökségnek azt tartom, hogy az értékek megőrzése mentén tudtuk fejleszteni ezeket a természeti és épített örökségeket. Kiemelt fontosságúnak tartom, hogy ezt a jövőben is így tudjuk folytatni. Ehhez rengeteg forrás kell, de kellenek az itt élő közösségek, az itt élő vezetők, az itt élő emberek. Én azt gondolom Sopron és a Fertőtáj hazánk legszebb területe, számomra biztosan a legszebb. Ez egy jó hely, sokan élnek itt, sokan keresik itt a boldogulásukat. Mindent meg kell tennünk azért, hogy a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal együtt, a település vezetőkkel közösen ezt a tájat megőrizzük és fejlesszük, hogy még sok száz év múlva is ugyanazt kulturális értéket tudja adni Magyarországnak, amit eddig adott.”

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője
Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője
Foto: Griechisch Tamás

A régi megyeházán tartott ünnepségen részt vett Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke is, aki ma több helyszínen is tiszteletét tette. Többek között meglátogatta az Őrtüzek emlékművet, majd az Erdészeti Múzeumban járt és végül a Fertő-táj ünnepségén is tisztelettét tette. Beszédében kiemelte: "Sopronnal kapcsolatban nagyon sok mindent értettem meg az elmúlt évtizedekben, abból hogy mi történt velünk a 20. században. Most itt ezen a történelmi helyen óhatatlan, hogy ez idéződik fel bennem, hogy mennyire el voltunk zárva ezektől az ismeretektől és mennyire szükségünk van arra, hogy az elmúlt évszázad történéseit dolgozzuk föl és erősítsük magunkat. Sopron azt mondják a hűség városa, de Sopron az igazság városa is, Sopron a nagy álmok városa is, és nagyon sok olyan kifejezést lehetne idei tenni, amely példát ad az országoknak.”

Lezsák Sándor koszorút helyezett el az “Őrtűzek” emlékműnél az  Ágfalvi Csata egyetemista hőseire emlékezve
Lezsák Sándor koszorút helyezett el az “Őrtűzek” emlékműnél az Ágfalvi Csata egyetemista hőseire emlékezve
Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke
Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke
Foto: Griechisch Tamás

A 20. évforduló még kiemelkedőbb Ivanics Ferenc a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsának elnöke szerint.
„December 13-án volt 20 éve, hogy az UNESCO a Fertő tájat a világörökség részévé választotta. Elismerten is a világ legszebb tája lettünk. Ezen az ünnepségen szoktuk elismerni azokat az embereket, akik segítik a munkákat, akik kiemelkedő tevékenysége hozzá járul mindenhez, ami a a Fertővel kapcsolatos. Ilyenkor adjuk át a Fertő-tájért a díjat. A Fertő-táj legszebb háza díjat és a Fertő-táj legjobb bora díjat.„

Ivanics Ferenc a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsának elnöke
Ivanics Ferenc a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsának elnöke
Foto: Griechisch Tamás

Fertő-táj legszebb háza díj nyertese: Csenár János háza

Fertő-tájért díj elismerésben részesült: Völgyi János

A 2021-es Fertő-tájért díjat is most adták át. Posztumusz kapta Horváth Attila

Fertő-táj legjobb bora díjat kapta:

Vörös kategóriában: Lővér Pincészet, 2018-as kékfrankos

Rozé kategóriában: Heiner Gábor, Pinot Noir Rozé

Fehér kategóriában: Stegiler Pincészet, Zöld Veltelini Prémium

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek