| 2018. július. 29. | 1 perc olvasás

A Fertő-tó különlegességének számító gólyatöcs lett a 2019-es év madara!

Olyan, akár egy kicsinyített gólya - leginkább így lehet jellemezni a gólyatöcsöt, amely nevét is onnét kapta, hogy első látásra akár a kémények királyának fiókája is lehetne. A szárnyast azonban nem csak ez teszi különlegessé - a madár mindmáig sok kérdést vet fel a tudósok számára. A gólyatöcs ennek is köszönhetően lett a 2019-es év madara. A Soproniakhoz szó szerint közel áll ez a madár, ugyanis kiválóan érzi magát a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban is, sok egyed figyelhető meg például Mexikópusztánál is.

Ő is nagyon szereti a Fertő-tavat!

A különleges szárnyas rendkívül népszerű a természetbarátok körében. A kezdeményezés keretében 3617-en voksoltak rá, amely a szavazatok közel felét teszi ki. - A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1970 óta választja ki szavazás útján az év madarát - tudtuk meg Pellinger Attilától, a Fertő-Hanság Nemzeti Park zoológusától. - Ez 2019-ben a gólyatöcs lett, aminek különösen örülünk, ugyanis nálunk ez egy karakterfajnak számít, ugyanis nagyon szívesen fészkel a szikeseken, itt a Fertő mellett pedig kiterjedt szikeseket találunk - fűzte hozzá a szakértő.

Szinte semmi sem jelenthet számára akadályt!

A gólyatöcs a veszélyeztetett fajok közé tartozik, bár a szakemberek tapasztalatai azt igazolják, hogy az utóbbi 10-15 évben jelentősen megnőtt az állománya. - Ez együtt járt egyfajta élőhelyváltozással is, hiszen a faj ma már nem kötődik olyan mértékig a szikesekhez, mint korábban - világított rá Pellinger Attila. - Napjainkban más környezetben például vizes területeken is fészkel. A gólyatöcs kedveli a sekély vízborítású részeket, olyannyira, hogy a fészkét gyakran körbeöleli víz - mondta a zoológus. Ez a faj rendíkvül rugalmas: ha megered az eső, a víz szintemelkedéshez arányosan, nagyon gyorsan tudja növelni "otthona" méretét, így szélsőségesen változó körülmények sem jelentenek számára akadályt a tojásai kiköltésében.

Ha résen van, most több tucatot is láthat belőle egy helyen!

- A fiókái fészekhagyóak, úgyhogy kikelést követően a sekély vízben rovarokat, férgeket csipegetnek össze, ez a jellegzetes táplálékuk - mondta Pellinger Attila. - A gólyatöcs vonulómadár, nyár derekán, amikor a fiókák már röpképessé válnak, az egyedek nagyobb csapatokba verődnek - tette hozzá a zoológus. 

Ilyenkor a nemzeti park mexikópusztai részén akár száz példány is összeverődhet. A területen található kilátóról távcső segítségével a gólyatöcsön kívül számos más madarat is megfigyelhet az érdeklődő. 

Legnépszerűbb cikkek