| 2020. február. 18. | 1 perc olvasás

A fiatal házasok letelepedését támogatják Sopronhorpácson

Sopron környékéről is többen vásároltak telket Sopronhorpács új utcájában. A falu célja a fejlesztéssel a népesség megtartása, amihez intézményeiket is bővítik, és új bölcsődét is ki tudnak alakítani állami támogatásból.

- Minden településvezető azért dolgozik, hogy a község élhető legyen – emelte ki Talabér Jenő, Sopronhorpács polgármestere. - Szeretnénk, ha elegendő gyermek élne itt ahhoz, hogy megtarthassuk az óvodánkat és az iskolánkat. Az egyik legfőbb célunk az, hogy az ideköltözők érezzék: aktív közösség van Sopronhorpácson, amelybe könnyen be tudnak illeszkedni. Ebben sokat segít, hogy az állam is támogatja a településünket. A bölcsődénk fejlesztéséhez 80 millió forinttal járulnak hozzá. Ennek a beruházásnak most lesz  a közbeszerzési eljárása – fejtette ki.

Már az építkezések is elkezdődtek Sopronhorpács új utcájában. A falu képviselő-testülete három évvel ezelőtt döntött úgy, hogy területet szeretne vásárolni a lakosságtól, hogy építési telkeket alakítsanak ki. Négy hektárnyi területet vettek meg, ezen nyitottak első lépésként egy utcát. Az itt található 16 telekből mindegyiket értékesíteni tudták. Főleg fiatal házasok és kisgyermekes családok fognak itt otthont teremteni, amit az önkormányzat anyagilag is támogatott.

- Azoknak a fiatal házasoknak, akik nevelnek egy 13 éven aluli gyermeket, 300 ezer forint kedvezményt adunk a telek árából, kettő apróság esetében pedig 600 ezret, míg háromnál már 900 ezer forintot engedünk el – világított rá a polgármester. - Az olyan családokat is támogatjuk, amelyekben még nincs gyermek. Ha vállalják, hogy hat éven belül életet adnak kettő apróságnak, akkor előre elengedünk nekik 600 ezer forintot a vételárból – részletezte.

A sopronhorpácsi bölcsőde látványtervei
A sopronhorpácsi bölcsőde látványtervei

Talabér Jenőtől megtudtuk: a 16 db telekből 12-t olyan családok vásárolták meg, akik vagy 13 évnél fiatalabb gyermekkel jöttek, vagy vállalták, hogy hat éven belül lesz gyermekáldás náluk.

Legnépszerűbb cikkek