| 2019. november. 21. | 2 perc olvasás

A fiatalok esélyeinek javításáról értekeztek Sopronban

A duális képzés lehetőségeiről tartottak konferenciát csütörtökön a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karán. A rendezvényen a felsőoktatás és a piac képviselői konzultáltak arról, hogyan tudnák a hallgatók javára fejleszteni az együttműködésüket.

A Soproni Egyetem 2015-óta ad lehetőséget hallgatóinak a duális képzésben való részvételre. Célként tűzték ki ezzel, hogy hallgatóiknak országos szinten is színvonalas tudást tudjanak biztosítani – így hatékonyan tudják kezelni a résztvevők a vállalatoknál jelentkező munkaerőhiányt.

Dr. Németh Gábor, a Soproni Egyetem duális képzéseinek felelőse
Dr. Németh Gábor, a Soproni Egyetem duális képzéseinek felelőse
fotó: Griechisch Tamás

- Ez a konferencia rendhagyó, hiszen tulajdonképpen a képzők képzéséről van szó – emelte ki dr. Németh Gábor, a Soproni Egyetem duális képzéseinek felelőse. - Fontosak az ilyen találkozók, értekezések, hiszen így megoszthatjuk egymással az egyetemi és a céges tapasztalatokat. Ezáltal a pozitívumokat erősíteni az esetleges negatívumokat kezelni tudjuk – fejtette ki a docens, aki hozzáfűzte: a Soproni Egyetem legfőbb célja, hogy közelebb hozzák az intézményhez a régióban működő vállalatokat.

A piaci szereplőknek pozitívak a tapasztalatai a duális képzéssel – ugyanis úgy látják, hogy ezzel a megoldással egyaránt nyernek ők, az egyetem és a hallgatók is. Ennek kulcsa, hogy az ilyen konferenciák során az érintettek tárgyalhassanak azokról a szempontokról, amelyek fontosak számukra.


fotó: Griechisch Tamás

- Az iparnak fontos szerepe, hogy aki berekül például hozzánk a duális képzés keretében, annak tudjunk adni olyan lehetőséget, amellyel hosszú távon tud élni – világított rá Kovács Tamás, a FALCO Zrt. PR vezetője. - Ennek lényege, hogy a szerzett tudásnak köszönhetően a képzésben résztvevő fiatalok a karrierjüket már komoly gyakorlati háttérrel tudják kezdeni. Ezt szeretnénk mi nagyon megerősíteni. Ezt komoly feladat és felelősség kidolgozni, de ennek örömmel teszünk eleget, hiszen a végeredmény rendkívül pozitív – hangsúlyozta.

A rendezvényen Sopron Önkormányzata nevében dr. Farkas Ciprián polgármester szólt a jelenlévőkhöz, aki kiemelte: az egyetem és a térség gazdasági szereplőinek sikere rendkívül fontos a város számára - ebben nagy szerepet vállalnak az itt tanuló egyetemisták. - Magyarország, így Sopron fejlődéséért a jó és korszerű felsőoktatási képzés biztosításával tehetjük a legtöbbet – emelte ki. - Fontos számunkra, hogy a jövő nemzedékéből sok ambiciózus, diplomával rendelkező szakember kerüljön ki. Ebben a tekintetben Sopronnak jó lehetőségei vannak, hiszen rengeteg kiemelkedő képességű fiatallal büszkélkedhetünk – osztotta meg a hallgatósággal.


fotó: Griechisch Tamás

Az egyetem szakértői kiemelték a konferencián: a duális képzés gondolata régre nyúlik vissza – azonban a tudomány és a gazdaság fejlődése számos új lehetőséggel kecsegtet a képzési forma számára – a Soproni Egyetemen pedig mindent megtesznek azért, hogy ezeket kihasználják és optimalizálják.

Legnépszerűbb cikkek