| 2018. április. 21. | 1 perc olvasás

A Föld napja

Április 22-e a Föld napja. A jeles napot 48 éve rendezik meg világszerte, Magyarország 28 éve csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek célja a Földünk természeti környezetének megóvása

A Föld napjának ötletét John McConnell vetette fel 1969-ben egy UNESCO konferencián, San Franciscóban. A Föld napját első ízben 1970. március 21-én tartották, ami az északi féltekén a tavasz első napja. 

Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató április 22-én mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította a Föld Napja Hálózatát. Azóta az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom.

Az idei Föld napjának témája a műanyagmentes világ. Ennek oka az, hogy alig 70 éve kezdődött a műanyagok tömeggyártása, és ma már évi 8,3 milliárd tonna nem újrahasznosított műanyag kerül valamilyen formában felhasználásra. Ha ez így folytatódik,  egyre több lesz a termelés és a hulladék. Ha így folytatjuk, 2050-ben már 12 milliárd tonna műanyag hulladék terheli a lerakókat, illetve a környezetet. 

Nézzünk körül, hányféle műanyag vesz körül bennünket, mennyit és milyet dobunk ki naponta!

Legnépszerűbb cikkek