A fraknói gyalogtúra idén is tartalmasan telt

  2020. szeptember 6. - www.sopronmedia.hu

Tizenhetedik alkalommal rendezte meg a fraknói gyalogtúrát a Perkovátz-ház Baráti Köre. Az idei esemény a koronavírus-járvány miatt, rendhagyó módon szeptember első hétvégéjén zajlott.

A Perkovátz-Ház Baráti Köre 2004 óta minden évben megszervezi az egykor volt Sopron vármegyei hagyomány szellemében a fraknói gyalogtúrát. Őseink évente a Fraknói vár fölött magasodó Szent Rozáliának szentelt kápolnához zarándokoltak imádkozni, kérve a szentet, óvja meg őket - és főként a megélhetésüket biztosító szőlős kertjeiket - a ragályos betegségektől.

Fotó: Pluzsik Tamás

A túra teljes hossza 34 km. A kirándulók ezúttal három csoportban indulhattak. Az első csoport Bad Sauerbrunn/Savanyúkút vasútállomására érkezett, onnan gyalogolt fel a Rozália-kápolnához. A második csoport autóbusszal Fraknóig ment, számukra onnan indult a kirándulás, a harmadik turnus pedig a Rozália kápolnától indult. 

Fotó: Pluzsik Tamás

- Asztalfőtől leereszkedtünk egy izgalmas határszakaszon, amerre nagyon kevesen járnak, elmentünk Fraknónádasd irányába észak felé. A régiek ezt úgy hívják “csizmatalp”. – mesélte el Perkovátz Tamás, a Perkovátz ház baráti kör elnöke.

A buszok Fraknónádasdnál várták a túrázókat. Ezúttal nem Brennbergbányán fogyasztották el a jól megérdemelt szarvasgulyást, hanem Sopronban a Széchenyi téren, a Perkovátz-Ház előtt.

Borítókép forrása: Pluzsik Tamás

Kérem, várjon... Kérem, várjon...