| 2021. szeptember. 12. | 3 perc olvasás

A füge jótékony hatásai

Az Ószövetségben az "ígéret földjének" legfőbb kincsei közé sorolt füge az egyik legédesebb gyümölcs. Rendszeres fogyasztásával rengeteget tehetünk az egészségünkért is.

A füge nálunk vendégnövény, s mint ilyen, meghálálja a jó földet, a trágyát és a gyomtalanítást. Tartós szárazságban öntözni is kell, mert különben a gyümölcsei aprók maradnak, sőt ledobja azokat. A fügének alig van kártevője és betegsége, tehát rendszeres növényvédelemre nem szorul. Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy a növény minden része fagyérzékeny, és -15 foknál alacsonyabb hőmérséklet esetén a takaratlan fügebokrok súlyos fagykárokat szenvednek. Ezért lombhullás után a fiatal bokrokat vegyük körül kukoricaszárral, náddal, szalmával, és az ágak közét töltsük meg falombbal. Tavasszal, a fagyok elmúltával a "télikabátot" le lehet venni a bokorról.

Bálint gazda azt javasolja, hogy kétéves, gyökeres növényeket ültessünk az udvarunkra. Mivel féltrópusi növény, meleg, napsütötte, szélvédett helyre, délre néző falak elé kell telepíteni. Az őszi ültetésű csemetéket alaposan öntözzük be és kupacoljuk fel földdel. A kiültetett csemetét az első évben hagyjuk szabadon növekedni. A második év tavaszán a vesszőket a föld színéig vágjuk vissza, és a fejlődő 5-6 hajtásból alakítsuk ki a bokrot, illetve a déli falhoz simuló sövényt. Az egészséges fügebokor a későbbi években sok új hajtást nevel. Ha ezek sűrűn állnak, akkor ritkítsuk meg őket, a száraz ágakat pedig tőből metsszük ki. A fügebokor a telepítés utáni 3-4. évben kezd el teremni. 

Az első termés az áttelelt vesszőkön érik be, és július végén szüretelhető. Napfényes, hosszú ősz esetén a második termés is beérik. Ezeket a gyümölcsöket októberben, a szőlő szüretével egyidejűleg lehet betakarítani. A füge gyümölcse csak teljesen éretten élvezhető. Az érett füge viszont mézédes, puha, kellemes zamatú. Formája, mérete és színe is különböző lehet, létezik fehér, fekete és vörös is. Legnépszerűbb változatai a fekete, az adriai füge, a barna török füge, a calymirna és a kadota. A mi fügebokraink kivétel nélkül adriai típusúak; ezek megtermékenyítés nélkül, mag nélküli gyümölcsöket érlelnek. Az egészséges füge létfontosságú ásványi anyagokat és számos vitamint tartalmaz – van benne A-vitamin, B1- és B2-vitamin, különböző antioxidánsok és omega zsírsavak.

A fügéből kitűnő befőtt, lekvár, cukrozott gyümölcs, bor és pálinka készülhet.

A füge hatásai:

Két-három fügelevél elrágcsálása segít megszüntetni a rossz leheletet és a szájfekélyt.

A szexuális gyengeség orvoslására a füge jó módszer. Áztassunk tejben 4-5 fügét egy egész éjszakán át, majd reggel fogyasszuk el!

Ha 6 darab fügét egy csésze vízben felforralunk, és ezt naponta elfogyasztjuk egy hónapon át, a vesekövek megszűnhetnek.

A pattanások, bőrproblémák remek ellenszere az összetört fügéből készült pakolás. Csak vigyük fel a pakolást az arcunkra, és hagyjuk száradni 15-20 percig! A füge tejszerű leve, levele és szára is alkalmas a pattanások, szemölcsök kezelésére, akár naponta alkalmazva. Öregedést gátló hatása is ismert.

A bárányhimló korai szakaszában a füge hatékony ellenszer lehet.

Mivel az egészséges füge káliumtartalma magas, segít csökkenteni az inzulint. A fügemagokat keverjük el egy teáskanál mézzel, és fogyasszuk az elegyet legalább egy hétig naponta. A gyümölcs levele szintén hatékony ellenszere a cukorbetegségnek.

Keverjünk össze aszalt fügét és mézet vízben, majd fogyasszuk el: nagy eséllyel megszabadulunk a torokfájástól.

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek