| 2019. augusztus. 16. | 2 perc olvasás

A "füles madár", ami kölcsönkéri a szarka fészkét

Az erdei fülesbagolyt választotta meg internetes szavazáson az 2020-as év madarának. A Magyar Madártani Egyesület több évtizedes múltra visszatekintő kezdeményezésének célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét az adott madárfajra, illetve az adott fajon keresztül a szárnyasok védelmére. Az erdei fülesbagollyal Sopron környékén is találkozhatnak a természetbarátok.

A szakértők szerint a madárra azért eshetett a közönség választása, mert gyakori, így népszerű is. - Tavasszal könnyedén észrevehetjük a kotló egyedeket úgy, hogy ülnek a fészekben, de a fülnek tetsző tolldíszeik kilógnak a takarásból és lengeti azokat a szél. Általában egyébként magányos szarka és varjúfészkekbe fészkel – tudtunk meg Dr. Hadarics Tibortól, a Magyar Madártani Egyesület Soproni Helyi Csoportjának szakértője. - Így aztán a költőállományt könnyű felbecsülni.  

illusztráció
illusztráció
Forrás: internet

Az erdei fülesbagoly azonban a téli időszakban a legfeltűnőbb. Ilyenkor ugyanis rengeteg példány érkezik északról, hogy a Kárpát-medencében teleljenek. Ezek facsoportokban, elsősorban örökzöld fákon nappaloznak, akár a települések belterületén is. Így egy-egy helyen akár több százas csoportok is megfigyelhetőek – fejtette ki.

A jellegzetes „fejdíszeket” viselő, sárga írisszel felvértezett, fakéreghez hasonló tollmintázatú erdei fülesbaglyot látszólag egyszerű felismerni – ez a madárfaj azonban sok arcát tudja mutatni. - Mindez attól függ, hogy milyen hangulatban van, vagy figyel, esetleg éppen álcázni próbálja magát – világított rá a szakértő. - Sokszor egész vékonyra kihúzza magát, máskor kis pufók. A „fülei” sem látszanak mindig, valamikor lelapítja azokat. Ezek valójában csak tolldíszek, amelyek az egyedek hangulatát jelzik – avatott be minket a részletekbe.

illusztráció
illusztráció
Forrás: internet

Az erdei fülesbagoly védett, mivel a faj hasznos része az élővilágnak.- A 2020-as év madara ugyan nem fokozottan védett, mert gyakori egész Európában, de a ragadozómadarakkal karöltve az egyébként másik rendbe tartozó bagolyfajok is hasznot hajtanak az embereknek azzal, hogy pusztítják a rágcsálókat. 

Az erdei fülesbagoly eszmei értéke példányonként 50 ezer forint. A Magyar Madártani Egyesület a téli faj telelő-állomány felmérő programja segítségével is felhívja a figyelmet erre a különleges madárra – ebben a programba a lakosságot is bevonják, ugyanis az ő megfigyeléseiket is rögzítik.

Borítókép: illusztráció; Forrás: internet

illusztráció
illusztráció
Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek