| 2019. december. 30. | 3 perc olvasás

A gáz-riasztó fegyverek helyes használata szilveszterkor

Szilveszterre készülve a vadász- és fegyverboltokban jelentősen megnő a kereslet a gáz-riasztó fegyverekre, a hozzájuk tartozó riasztópatronokra és velük fellőhető tűzijátékokra. A szakértő azonban arra figyelemztet: az ünnepi pillanatok során sem feledkezhetünk meg ezek szabályos használatáról.

Mit érdemes tudni ezekről a fegyverekről és szilveszteri használatukról?

- Ezek az eszközök jelentős zajhatást képesek produkálni, amely nem marad el a petárdák zajszintjétől – emelte ki Kecskés Róbert, a Ziegner-Jagd Vadászbolt Sopron ügyvezető tulajdonosa. - Elsőként legyünk tisztában azzal, hogy ezeket az eszközöket közterületen a jogszabály, vagyis a 253/2004. kormányrendelet értelmében csak a rendőrség által kiállított viselési engedély birtokában tarthatjuk magunknál. Figyelembe kell venni a viselés több más feltételét is, amelyből egyet kiragadva mindenképp kerülendő a rendeltetésszerű használat során az alkoholos befolyásoltság – fejtette ki.

Kecskés Róbert, a Ziegner-Jagd Vadászbolt Sopron ügyvezető tulajdonosa
Kecskés Róbert, a Ziegner-Jagd Vadászbolt Sopron ügyvezető tulajdonosa

- Mindenképpen azt javaslom, hogy szilveszterkor a közterületen történő használat során, csak olyan fegyvert működtessünk, amire viselési engedélyünk van. Bár viszonylag nehéz véletlenül sérülést okozni velük, mindenképp tartsuk be a személyi és tárgyi károkozás elkerülésére vonatkozó általános szabályokat. Vagyis csak semleges irányban, felfelé, célszerűen a fül vonala fölött használjuk az eszközt, főleg, ha a rakétatoldat segítségével tűzijátékot is lövünk vele. Ezzel elkerülhetjük a felesleges komplikációkat. Egyébként a fenti előírások megszegése alapesetben pénzbírságot is vonhat maga után – intett óva a felelőtlenségtől a szakértő. 

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: Sopronmédia Archív

Kecskés Róbert javasolta: szilveszterkor magánterületen a tulajdonos, vagy tulajdonosok hozzájárulása mellett használjuk a fegyvert. Tartsuk be az együttélés alapvető szabályait, a környezetünket ne zavarjuk ésszerűtlen mértékben.  Legyünk tekintettel szomszédainkra, hisz velük szilveszter után is találkozni fogunk és ne feledjük el a háziállatokat sem!

- A riasztófegyver használata előtt érdemes megbizonyosodni arról, hogy a fegyver megfelelő műszaki állapotban van-e. Ez az eszközzel történő rakétázás esetén kiemelt jelentőségű. A rakétatoldat használatakor a riasztópatron által szolgáltatott energiát és gyújtóhatást alkalmazzuk a tűzijáték indításához. Ezzel együtt maga a toldat egyfajta fojtásként is működik a fegyver csövében, ami nagyobb terhelést ad a fegyver szerkezetének. Mivel ezeknek a fegyvereknek a fő szerkezeti elemei többnyire nem acélból vannak, érdemes átvizsgálni azokat, hogy a korábbi használatból esetlegesen kialakuló töréseket, repedéseket használat előtt fel tudjuk deríteni. Távolítsuk el a szennyeződéseket, lerakódásokat a fegyver csövéből! Ha elváltozást tapasztalunk, semmiképp se működtessük az eszközt, mert balesetveszélyes lehet elsősorban a használóra nézve – osztotta meg velünk.

A szakértő javasolta: amennyiben beszereztük már a szilveszterre szánt rakétakészletet, győződjünk meg annak megfelelő használatáról, azaz egyszerűen még világosban nézzük meg, hogy melyik típust hogyan lehet a toldatba behelyezni.

- A használatot követően szilveszterkor senkitől sem elvárható, hogy azonnal nekilásson a fegyver karbantartásának – mondta el Kecskés Róbert. - Azonban legkésőbb másnap érdemes egy karbantartást végezni. A riasztópatronok egy része is tartalmaz korrozív anyagokat, de a rakéták visszaáramló gázai rendkívül agresszívak lehetnek, főleg az acél alkatrészekre és a felületkezelésekre nézve. A cső, a rakétázótoldat és a külső felületek tisztítását javasolt mihamarabb elvégezni. Léteznek ehhez kifejezetten gázfegyverekhez rendszeresített tisztítófolyadékok, de kiválóan használhatóak a különböző fegyverolajok is erre a célra – fejtette ki a tapasztalatait.

Legnépszerűbb cikkek