| 2021. április. 28. | 1 perc olvasás

A gépkocsitüzek többsége megelőzhető lenne

Győr-Moson-Sopron megyében évente általában harminc-negyven esetben riasztják a tűzoltókat égő személyautókhoz. Ezek mellett még teherautó- és autóbusztüzek is adnak munkát évente tizenöt-húsz esetben. Legutóbb tegnap reggel gyulladt ki egy személyautó motortere az M85-ös autóúton, a rábapatonai lehajtónál. A lébényi hivatásos és a bezi önkéntes tűzoltók fékezték meg a lángokat.

Általában személyi sérülés nem történik az ilyen tűzeseteknél, de az anyagi kár jelentős, sőt van, hogy a lángok az egész autót megsemmisítik. 

A legtöbb tűz a motortérben, valamilyen elektromos berendezés közelében vagy az üzemanyagrendszernél alakult ki. Ezt felismerve feltételezhető, hogy a gépkocsitüzek egy része megelőzhető lenne, ha autóját mindenki rendszeresen átnézetné, karbantartatná, a motorteret tisztán tartaná. A motortérben az alkatrészek elhasználódása, valamilyen törés, de szerelési hiba is okozhat problémát. Ilyenkor elég egy szikra, amely az elhanyagolt környezetben könnyen lánggá fejlődik, majd a tűz a sok műanyagborításon, alkatrészen rendkívül gyorsan tovaterjedhet. 

Az autókban egyre több fűtőberendezés is található - ülésfűtés, kormányfűtés, tükörfűtés -, ezek főként télen a rendszeres igénybevétel miatt szintén rendszeres felülvizsgálatot, karbantartást igényelnek, hiszen probléma forrása lehet, ha ezek a vezetékek meghibásodnak, túlmelegednek. 

Az üzemanyagot vagy olajat is nagy körültekintéssel töltsük az autónkba, hiszen a szétfolyt éghető folyadék is könnyedén meggyulladhat egy szikrától. 

Természetesen egy váratlan műszaki hibára nem tudunk felkészülni, de ha már tisztán tartottuk autónkat, illetve rendszeresen karbantartottuk, átnézettük, valószínűleg kisebb esély van arra, hogy a fent említett problémák miatt tűz keletkezzen a kocsinkban.

Ajánlott egy kisebb méretű kézi tűzoltó készüléket elhelyezni az autóban, amit könnyen elérhető helyre rögzítsünk. Ha menet közben füstcsíkot látunk vagy égett szagot érzünk, lassítsunk, majd álljunk félre, kapcsoljuk le a gyújtást. A porral vagy habbal oltó készülékkel egy kezdődő, kisebb tüzet van esélyünk megfékezni. Ha ez nem kivitelezhető, akkor testi épségünket ne kockáztassuk, hanem hagyjuk el a járművet és hívjuk a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon!

Legnépszerűbb cikkek