A grillezés veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem

A melegedő, nyárias időben egyre többen mennek ki a szabadba, így egyre gyakoribbá válik a kültéri sütés-főzés is. Ennek azonban megvannak a veszélyei.

A nyári időjárás egyik pillanatról a másikra képes megváltozni. Egy hirtelen széllökés messzire röpítheti a parazsat, vagy a kerti asztalról ráfújhatja az éghető anyagot a tűzre. 

- Ha befejeztük a kerti sütést-főzést, alaposan el kell oltani a tüzet, hiszen még napokig képes parázslani. Fontos, hogy mindig legyen nálunk oltóanyag. A bográcsozásnál a tüzet, a grillezésnél pedig a parazsat is tilos felügyelet nélkül hagyni. Erdőben kizárólag az erre a célra kijelölt tűzrakóhelyen szabad ezt a tevékenységet folytatni. Fontos, hogy itt is alaposan eloltsuk a tüzet - mondta dr. Holzmann Péter tűzoltó őrnagy, a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályvezetője.  

A bográcsozáshoz sokan már nem tűzifát, hanem gázrózsát vagy gázzsámolyt használnak. A gázüzemű berendezésekben csak a kimondottan azokhoz készült pentánálló gumitömítéseket és tömlőket szabad alkalmazni. A tömítéseket megfelelő időközönként cserélni kell, az újat gázszerelvényt árusító szakboltokban célszerű megvásárolni. A legbiztonságosabb, ha szakemberre bízzuk a gázüzemű főzőkészülék beszerelését és javítását.

Borítókép; pixabay

Legnépszerűbb cikkek