| 2021. április. 6. | 1 perc olvasás

A herceg, aki újjáélesztette a fertődi Esterházy-kastélyt

Százegy éve, 1920. április 6-án hunyt el Esterházy IV. Miklós, aki feleségével, Cziráky Margit grófnővel a 19. és 20. század fordulóján újból életre keltette a fertődi Esterházy-kastélyt.

Esterházy IV. Miklós középiskolai tanulmányait a soproni bencések gimnáziumában végezte, a jogot Pozsonyban hallgatta, a doktorátust pedig kitűnő bizonyítvánnyal szerezte meg. Mikor átvette a családi örökséget, ügyes politikai és gazdasági érzékkel kezelte azt, egy évtized alatt sikerült felszabadítania az Esterházy-vagyont a végrehajtási zárlat alól.

A család pénzügyi helyzete rendezésével - az 1890-es évek első felében - megkezdte a fertődi Esterházy-kastély renoválási munkálatait, így az, az 1896-ik évi millenniumra az ország egyik legjelentősebb főúri rezidenciájaként újult meg.

Miklós apja, Esterházy Pál azt szerette volna, ha fia a királyi családdal kerül közelebbi viszonyba, és az egyik főhercegnőt veszi el. A halálos ágyán végül jóváhagyta fia kérését, hogy Cziráky Margit grófkisasszonyt vehesse el, ezzel szakítva az Esterházyak évszázados hagyományával. Így Miklós herceg magyar feleséget vehetett maga mellé 1898-ban.


forrás: Arcanum Digitális Tudománytár

A hercegi pár 1902-től lépésről lépésre újította fel fertődi kastélyt és annak kertjét. Főkertésznek Hulesch Károlyt alkalmazták, aki a rózsakertről és a főúri park helyrehozataláról szóló álmukat megvalósította. A korszak modern vívmányait is igyekeztek elhozni a kastélyba, így modernizálták a fűtést és a vízvezeték-hálózatot.

Esterházy IV. Miklós, akárcsak ősei, a hazáért tett szolgálataiért cserébe több rangot, címet és kitüntetést szerzett, többek közt ő volt a királyi főlovászmester, valamint az Aranygyapjas rend tagja is.

1918-ban az Osztrák-Magyar Monarchia összeomlásával a herceg birtokai is veszélybe kerültek; halála után a trianoni békeszerződés következményeként a birtok és a kastélyok egy része Ausztriához került. A korábban Habsburg-hű herceg, a háború után már IV. Károly lemondatását kívánta, és az ezt szorgalmazó delegáció tagja volt. 1920-ban Sopronban hunyt el.

 

borítókép forrása: Arcanum Digitális Tudománytár

Legnépszerűbb cikkek