| 2020. január. 23. | 1 perc olvasás

A GYSEV-nél dolgozták le büntetésüket a vasúti kocsik graffity-zői

Munkával váltották meg büntetésüket azok a fiatalok, akik a GYSEV vasúti kocsijait festették le graffity-kel. A vasúttársaság kezdeményezésére jóvátételként dolgozhattak a GYSEV-nél: elsősorban személykocsik takarítása volt a feladatuk.

Négy elkövető is megrongált vasúti kocsikat, egyenként mintegy 20 négyzetméteres felületen festették le graffity-kel a járműveket. A GYSEV Zrt. feljelentése után a rendőrség által indított nyomozás során megtalálták a 25 és 35 év közötti tetteseket. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság által indított bűnügyben a vasúttársaság jelezte: lehetőséget kíván adni arra, hogy közvetítő eljárás keretében rendezzék az ügyet. Ez azt jelenti, hogy a fiatalok jóvátételként, munka elvégzésével mentesülhetek a büntetőeljárás alól.

Az elkövetők közül hárman éltek a lehetőséggel, ők a bűncselekmény súlyosságától függően 30 és 130 közötti munkaórát töltöttek a GYSEV-nél: személykocsikat takarítottak, InterCity-kocsik szőnyeg és kárpittisztítását végezték, tisztították a mellékhelyiségeket és részt vettek a járművek külső mosásának kézzel végezhető munkafolyamataiban.

Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója
Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója
Forrás: Sopronmédia Archívum

„Nevelő célzattal kezdeményeztük a közvetítői eljárást. Ezzel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a graffity-zés nem valami poénos dolog, hanem súlyos következményei lehetnek, hiszen egy közszolgáltatást végző vasút járműveit rongálják meg. Ezzel együtt igyekeztünk korrektek lenni a fiatalokkal, akik beletanulhattak a takarítási munkafolyamatba, reméljük, hogy ezzel nekik és másoknak is elment a kedvük a kocsik összefestésétől” – hangsúlyozta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.

A jóvátétel teljesítésének köszönhetően a fiatalok elkerülték a bírósági ítéletet, amely valószínűsíthetően jelentős pénzbírság lett volna számukra. A graffity-zést 2017-ben és 18-ban követték el, a jóvátételi munkát a tavalyi év második felében végezték a vasúttársaságnál.

Legnépszerűbb cikkek