| 2022. december. 11. | 2 perc olvasás

A harmadik adventi gyertya lángja is fellobbant Sopronban

Az öröm lángja is fellobbant Sopronban, a Mária-szobornál felállított adventi koszorún vasárnap este. Az ünnepségen dr. Barta Zsolt református lelkipásztor, valamint Abdai Zsolt önkormányzati képviselő osztotta meg ünnepi gondolatait.

A Várkerületen, a Mária-szobor körül kapott helyet idén Sopron adventi koszorúja, amelyen vasárnap este meggyújtották a harmadik, rózsaszín gyertyát. A harmadik vasárnap - és egyúttal gyertya - az örömöt szimbolizálja. A láng fellobbanása előtt dr. Barta Zsolt református lelkipásztor osztotta meg ünnepi gondolatait.

- Advent történetével kapcsolatban általában az idilli képek jutnak eszünkbe – József és Mária, akik útnak indultak. Azonban, ha belegondolunk abba, hogy miért kellett nekik Betlehembe utazniuk, milyen sok fáradtságot, nehézséget kellett vállalniuk, akkor inkább a kényszerek jutnak eszünkbe, hiszen terhesen indultak el egy ilyen hosszú útra, ráadásul adóösszeírás céljából. Az adventi történet nem indult jól. Azonban mégis Betlehembe jutottak, és nem a császár rendelete miatt, hanem azért, mert Isten azt akarta, hogy az ő fia Betlehemben szülessen meg. Ez az advent legyen az az alkalom, amikor arra gondolunk, hogy a kényszereink mögött, amelyeket nem szeretünk, amelyek az életünket meghatározzák, mégis csak ott van Isten áldása, és azokban a nehéz körülményekben, amelyekben élünk - a kapcsolatainkban, kapcsolati nehézségeinkben, családi nehézségeinkben, anyagi körülményeinkben - találhatunk Isteni sorsra, amely belefonódik az életünkbe. Igyekezzünk felfedezni ezeket a jeleket, apró történéseket, amelyek végül megváltoztatják a sorsunkat, életünket – hangsúlyozta a lelkipásztor.
 

Fotó: Griechisch TamásSopron városvezetésének képviseletében az ünnepségen részt vett Tóth Éva, valamint Abdai Zsolt önkormányzati képviselők. – Jó látni, hogy az adventi vásárt ilyen sokan látogatják, még a téli időjárás ellenére is. Advent harmadik vasárnapján a gyertya, amit meggyújtunk, az örömöt szimbolizálja. Ilyenkor tegyük félre a bánatot, és fedezzük fel az élet apró örömeit! Erre emlékeztet minket ez a gyertya – fogalmazott Abdai Zsolt önkormányzati képviselő.

 

Fotó: Griechisch Tamás


Az ünnepség hangulatát a Soproni Református Egyházközség Gárdonyi Zoltán kórusa tette emelkedettebbé.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek