| 2017. december. 17. | 3 perc olvasás

A harmadik gyertya fénye is beragyogja az adventi koszorút

Sokan látogattak ki vasárnap a város Fő terére, hogy részesei legyenek Sopron adventi koszorúján a harmadik gyertya meggyújtásának ünnepi pillanatának.

Vasárnap 18 órakor a harmadik adventi gyertyagyújtáson Firtl Mátyás országgyűlési képviselő és Dr. Vladár Gábor református lelkész, a Pápai Református Teológiai Akadémia rektora osztotta meg adventi  gondolatait a megjelentekkel. Az ünnepségen részt vett Dr. Fodor Tamás polgármester és Tóth Éva önkormányzati képviselő is, amely programot a Soproni Református Egyházközség Gárdonyi Zoltán kórusának előadása is színesített. 


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Firtl Mátyás beszédében az adventi készülődés és várakozás jegyében utalt Márai Sándor gondolataira, aki ezt az időszakot a "csodavárás" pillanataihoz hasonlította, amely hűen tükrözi azokat az érzéseket, amelyek ilyenkor az emberek lelkébe költöznek.  

Firtl Mátyás hozzátette, advent harmadik hetében a három gyertya lángja idézi azt a világosságot, amely a pásztorokat is megvilágította. Advent harmadik vasárnapján az erősödő fény azt üzeni : Gaudete - Örvendjetek!. A gyertya színe a rózsaszín, amely az örömöt jelképezi. 

Zárógondolatként felhívta a figyelmet arra, hogy ma, a harmadik gyertyaláng fényénél jusson eszünkbe: az ember arra teremtetett, hogy Istenben örüljön és benne vég nélkül gyönyörködjön!


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Dr. Vladár Gábor református lelkész, a Pápai Református Teológiai Akadémia rektora ünnepi gondolataiban kitért arra, hogy a karácsony még a keresztény egyházaktól távoli embereket is megérinti, hiszen olyan meghitt és szeretetteljes ünnep. Ha elgondolkodunk azon, hogy mi is lehet a karácsony titka és egy szóval akarnánk a feltett kérdés megválaszolni, akkor talán a legmegfelelőbb válasz az, hogy az együttlét! Azért is az, hiszen karácsonykor a családok - éljenek közel vagy távol - összejönnek és közösen élik meg ennek az együttlétnek a csodáját, amely talán kicsit megállítja rohanó világunknak az időkerekét is, és rámutat arra, hogy  a családi kötelék az, amely igazán fontos mindannyiunk életében. 


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Az ünnepi gondolatok után Fekete Enikő, a  Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ötödik osztályos tanulója meggyújtotta a haramadik gyertyát a város adventi koszorúján.


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt
Címkék: advent

Legnépszerűbb cikkek