| 2017. február. 22. | 2 perc olvasás

A határőrizeti területen lefolytatott eljárás szigorításáról tárgyal a Parlament

A jogszabálycsomag módosításával a migránsokat ellenőrizetlenül befogadó országok mindennapos fenyegetettségét akarjuk és fogjuk Magyarországtól távol tartani: a terrortámadásokat, a zavargásokat, az erőszakot, a bűnözést, az etnikai és kulturális összetűzéseket –fejtette ki a törvénymódosítás vitájában Firtl Mátyás, a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke.

Firtl Mátyás hozzátette: a törvényjavaslat a határt illegálisan átlépő bevándorlók őrizetbe vételét és a határra való visszakísérését, gyakorlatilag az országhatáraink, és a schengeni határok tényleges megvédését tűzi ki célul, hogy senki se léphessen be jogosulatlanul Magyarország és az Európai Unió területére.

A T/13976 számon benyújtott jogszabálycsomag módosításának www.parlament.hu/irom40/13976/13976.pdf célja a határőrizeti területen lefolytatott eljárás szigorítása, hogy Magyarországon ne tartózkodjanak ellenőrizetlenül, bizonytalan státuszú emberek, akiknek az országon belüli mozgásuk  és szándékuk nem ismert, hogy törvénytelen úton az országba érkezők  ne járkálhassanak szabadon Magyarország területén, településeinken.

Komoly biztonsági kockázatot jelentenek a nyitott táborok, ahonnan a migránsok eddig szabadon bárhova távozhattak.
Az új szabályok értelmében a migránsoknak a tranzitzónában kellene megvárniuk kérelmük jogerős elbírálását, és az ország egész területéről vissza kell kísérni őket a tranzitzónába.

 Eddig négy hétig lehetett a tranzitzónában tartani a bevándorlókat, és utána be kellett őket engedni az országba. A törvényjavaslat alapján a menekültkénti elismerés hiányában a kérelmezőnek a jogerős és végrehajtható döntést követően – az érkezési irányba – el kell hagynia a tranzitzónát, további ellátásban – /sürgősségi egészségügyi ellátás kivételével/ – nem részesül.

 A törvényjavaslat továbbá meghatározza azt, hogy a tranzitzónában nemcsak elfogadhatatlanságot vizsgál a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, hanem érdemi elbírálásra is sor kerül.

Firtl Mátyás vezérszónoki felszólalásában hangsúlyozta: A migrációs nyomás és válság közepette és ellenére Magyarország a kezdetektől fogva az Európai Unió egyik legbiztonságosabb országa. Ez a kormányzat határozott és működőképes megoldásainak köszönhető, amelyekkel az illegális bevándorlással szemben, a magyar családok, emberek, közösségek védelme érdekében hatékonyan és eredményesen lépett fel.

Magyarország a migrációs válság kezdetei óta tettekkel bebizonyította, hogy az illegális bevándorlásnak megálljt kell és lehet parancsolni.

 Mára már Európa több országa, aki a kezdetekkor a magyar megoldásokat támadta, /sajnos,/ ártatlan emberéletekkel fizetett az illegális bevándorlást és a korlátlan migrációt megengedő, felelőtlen politikájáért.

Az európai migrációs válság nem ért véget, a magyar határra nehezedő nyomás az elkövetkező években sem fog megszűnni, ezért az ország biztonságának védelme, a határaink védelme továbbra is kiemelt nemzetbiztonsági ügy.  A határainkon belül a közbiztonságunk, a mindennapjaink védelme továbbra is kiemelt fontosságú nemzeti ügy.

Legnépszerűbb cikkek