A haza itthon van: Dr. Gönczi Anita

A közelmúltban Sopron önkormányzata új felnőtt háziorvosi körzetet hozott létre Sopronkőhida, Tómalomfürdő és Jánostelep ellátási területtel. A háziorvosi teendőket dr. Gönczi Anita látja el.

Belépek a rendelő ajtaján, interjút készíteni jöttem a doktornővel. Már várt rám, noha a beszélgetést a tervekhez képest később kezdjük csak: sok volt a beteg és a „bonyolult eset”. Dr. Gönczi Anita mégis mosolyogva fogad, és nagyon közvetlen: ő kezd el faggatni, pedig én jöttem kérdezni. „Szakmai ártalom”, mondja, de végül átvettem a „stafétabotot”.

Amikor a beszélgetés időpontját egyeztettük, a doktornő és családja éppen Nyíregyházán tartózkodott: úgy tudom, nem Sopronból származnak, sőt, Sopron közelébe tulajdonképpen Németországból költöztek.

– Így igaz: az első kisfiunk megszületéséig a férjem szülővárosában, utána pedig Németországban laktunk, a jobb megélhetés reményében költöztünk ki. Számomra pozitív csalódás volt a kinn töltött három év: kedvesen fogadtak minket a németek, nem foglalkoztak az akcentusunkkal vagy azzal, ha néha szótár segítségével próbáltam megértetni magam. A betegekkel jó volt a kapcsolatom: valószínű azt értékelték, hogy én mindig részletesen elmagyaráztam, mi a bajuk, mi miért van – ilyen típus vagyok.

Nehéz ezek után elképzelni, miért jöttek mégis haza.

– Gondolják is sokan, hogy elment az eszünk! Azért költöztünk vissza Magyarországra, mert nem akartuk, hogy a gyerekeink elnémetesedjenek, szerettük volna, hogy legyen magyar kultúrájuk, hazájuk, ahol gyökeret ereszthetnek, ahol fel lehet nőni. Sopron jó választásnak tűnt és jól is érezzük magunkat itt.

Miért döntött a doktornő az orvosi pálya mellett? Van a családban még orvos?

– Nincsen. Eredetileg állatorvos akartam lenni, de aztán a tanáraim és az osztálytársaim rábeszéltek, hogy adjam be a jelentkezésemet az orvosira is. Végül beadtam, de egyáltalán nem készültem a felvételire: úgy gondoltam, ha orvosnak kell lennem, anélkül is felvesznek.

Mi jelenti a legnagyobb örömet, sikert a szakmájában?

– A felfedezés számomra az egyik legnagyobb siker, az, ha időben megtalálom, mi okozza a beteg panaszait. Leginkább annak szoktam örülni, ha elégedett és megnyugodott az, aki a rendelőből kimegy, mert választ kapott a kérdéseire. Igyekszem minden betegre rászánni az időt és elmagyarázni mindent úgy, hogy az számukra is érthető legyen.

Dr. Gönczi Anita hétfőnként 14–17, keddtől péntekig 9–12 óráig rendel
Dr. Gönczi Anita hétfőnként 14–17, keddtől péntekig 9–12 óráig rendel
Fotó: Pluzsik Tamás

Dr. Gönczi Anita Miskolcon született. Debrecenbe járt orvosi egyetemre, majd annak elvégzése után Nyíregyházán kezdett el dolgozni; matematikus férje is onnan származik. Két gyermek édesanyja, egy 5 éves kisfiúé és egy 16 hónapos kislányé. Három évnyi németországi praktizálás után 2016 októberétől a sopronkőhidai rendelő háziorvosa.

Legnépszerűbb cikkek