| 2016. március. 15. | 1 perc olvasás

A Haza Minden Előtt!

Esőhelyszínen ünnepelte Sopron idén március 15-ét. A szervezők a hideg, az eső és az időnként megerősödő szél miatt döntöttek úgy, hogy a Petőfi Színházban tartják meg a rendezvényt. Emiatt a gyerekek által annyira kedvelt lovas huszárok felsorakozása is elmaradt.

Az ünneplők minden széket elfoglaltak a színházban, sőt, sokaknak állóhely jutott csak. Mindez azt mutatja, hogy a zord időjárás ellenére is több százan tisztelegtek személyesen a márciusi hősök emléke előtt. A ráhangolódásban Sopron Város Fúvószenekara segített.

Az ünnepség idei szónoka, prof. dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem volt. Beszédében sorra vette az 1848-49-es soproni eseményeket, városunk mintegy tizenhétezres akkori lakosságának szerepét, több soproni család sorsát. Említést tett a selmecbányai hallgatókról is, akik az első hívó szóra fegyvert ragadtak a haza védelme érdekében.

- A hazátlan élet nem boldogít – emelte ki Faragó Sándor, majd a mai fiatalok számára is megfogalmazta 1848 üzenetét, amely a haza szeretetéről szól. Beszédét Kölcsey Ferenc gondolataival zárta: „Négy szócskát üzenek, vésd jól kebeledbe, s fiadnak Hagyd örökűl, ha kihúnysz: A HAZA MINDEN ELŐTT.”

A Petőfi Színház művészei Petőfi Sándor műveiből állítottak össze egy csokorra valót, majd a Pendelyes Néptáncegyüttes műsorát láthatták az ünneplők. A műsor koszorúzással zárult. Elsőként az önkormányzat nevében dr. Fodor Tamás polgármester helyezte el koszorúját Petőfi Sándor szobránál, majd sorra érkeztek városunk intézményei, szervezetei, majd végül magánszemélyei.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek