| 2021. október. 14. | 1 perc olvasás

A helyes kézmosás három aranyszabálya

Október 15. a kézmosás világnapja, amelynek célja, hogy ösztönözze a higiéniai szabályok betartását, tudatosítsa a szappannal történő kézmosás kedvező hatásait a betegségek megelőzésében.

A helyes kézmosás az egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módja az őszi-téli időszakban gyakran jelentkező náthás, influenzás, valamint hasmenéses megbetegedések megelőzésének. A szappanos kézmosás bizonyítottan hatékony a COVID-19 vírusa ellen is – hívja fel a figyelmet Lévainé Fehér Szilvia, a Soproni Gyógyközpont csoportvezető higiénikusa.

A kórokozók túlnyomó többsége a nyálkahártyákon keresztül jut be a szervezetbe. A kezünkön „utazva” észrevétlenül fertőzhetnek meg minket, amikor megérintjük a szemünket, a szánkat vagy az orrunkat. A kórokozók a nyálkahártyán behatolva és a szervezetben elszaporodva ugyanis különböző megbetegedéseket okoznak.

Amennyiben beteg hozzátartozónkat ápoljuk vagy látogatjuk, ne feledkezzünk meg az alapos kézmosásról a beteg emberrel való kontaktus vagy környezetének érintése után!

A fertőzéses eredetű légúti és gyomor-bélrendszeri megbetegedések megelőzésében mindannyian hatékonyan részt vehetünk, ha betartunk három egyszerű szabályt – tanácsolja a higiénikus szakember.

Ezek pedig a következők:

  • A kezünket alaposan mossuk meg! Sokan kihagyják a hüvelykujjukat, az ujjaik hegyét és a kézfejüket is.
  • Legalább 20-30 másodpercig dörzsöljük az előzőleg megnedvesített kezünket szappannal! Javasolt a folyékony szappan használata.
  • Alapos öblítést követően töröljük teljesen szárazra a kezünket! A közösségi mosdókban erre a célra az egyszer használatos papírtörlő a legmegfelelőbb.

Borítókép; pixabay 

Címkék: kézmosás

Legnépszerűbb cikkek