| 2017. március. 8. | 3 perc olvasás

A helyi idegenvezetőknek tartott tájékoztatót Dr. Fodor Tamás polgármester

Sopronban a 2017-es esztendőben már folyamatban lévő beruházásokról és a közeljövőben induló fejlesztésekről és elképzelésekről tartott tájékoztatót a soproni idegenvezetők részére Dr. Fodor Tamás polgármester.

Kedden délután a Megyeháza dísztermébe várta Sopron Megyei Jogú Város önkormányzata nevében a helyi idegenvezetőket Dr. Fodor Tamás polgármester, ahol többek közt arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy milyen jelentős fejlesztések vannak folyamatban a városban, valamint melyek azok amelyek a közeljövőben várhatóak. 


fotó: Leczovics Zsolt

A tájékoztatón elhangzott, hogy minden fejlesztés és rehabilitáció esetben nagy figyelmet fordít arra a város, hogy történelmi értékeink megmaradjanak, valamint azok a legnagyobb körültekintéssel kerüljenek restaurálásra, amit bizonyára a helyiek mellett az ide látogató turisták is nagy örömmel fogadnak.

A belvárossal kapcsolatban -  az elmúlt esztendők tükrében -  egy rövid fejlesztési visszatekintést elevenített fel Dr. Fodor Tamás, ahol többek közt megemlítette a Fő tér, a Tűztorony, a Várfalsétány és a Petőfi tér megújítását, de természetesen a Várkerület rehabilitációja sem maradt ki, ahol örömmel lehet nyugtázni azt, hogy az újra élettel telik meg, hiszen egyre többen sétálnak a város szívében. Ezek a beruházások természetesen nem csak a soproniak számára fontosak -  hangzott el - hanem a turizmus szempontjából is, hiszen egy kulturáltabb, szebb környezetben tudjuk az idelátogatókat fogadni, amely minden bizonnyal nagy jelentőséggel bír és kellemesebb emlékeket ébreszt majd azokban akik eltöltenek pár napot Sopronban. A beruházások uniós és kormányzati támogatásokból valósultak meg, melyek hatalmas előrelépést jelentettek és jelentenek a városkép kialakításában. 


fotó: Leczovics Zsolt

A most induló fejlesztések, melybe a már folyamatban lévő belvárosi rekonstrukció is beletartozik ( közmű, útburkolat, közvilágítás és díszkivilágítás valamint homlokzati megújítások ) azonban már a Modern Városok programhoz tartozik, amely teljes egészében a kormányzati támogatás része.

Fontos, hogy a belvárosnak ez a része, amely az idegenvezetők számára is bizonyára komoly jelentőséggel bír, egy olyan új arculatot kapjon - a történelmi értékeink megőrzése mellett - ahol egy szép és kulturált környezet fogadhatja majd az érdeklődő csoportokat. A Zichy-Meskó palota felújítására külön is kitért a polgármester, ahol a tervek szerint a jövőben egy '56-os valamint egy 1989-es Páneurópai Piknik állandó kiállítás is helyet kaphat majd, amely esetleg fontos állomás lehet az idegenvezetők új naptárában is.

Az idegenforgalom szempontjából is érdekes fejlesztésekre külön és részletesen is kitért Dr. Fodor Tamás polgármester, ahol a Páneurópai Piknik Parkba tervezett látogatóközpont mellett a Fertő-tó megújításának részleteiről is beszélt. 


fotó: Leczovics Zsolt

Visszatérve a városba szóba került az Árpád utcai új parkolóház építése, a Széchenyi tér valamint a Paprét megújítása, de a Szent Mihály templom és a sekrestyés ház teljes rekonstrukciójáról is tájékoztatást adott a polgármester. 

Az új uszoda építése is fontos állomás a város életében, ami a helyi igények kiszolgálása mellett a turizmus miatt is fontos, hiszen időszerű és szükséges, hogy ezzel a szolgáltatási palettával is bővüljön és modernizálódjon Sopron. A várható építési munkálatok kezdete már az idei esztendőben, várhatóan szeptemberben kezdődnek majd. 

A kerékpárutak építésére is nagy hangsúlyt fektetnek, hiszen a Lövérek mellett a Jereván lakótelep is kap összeköttetést a belvárosban már megvalósított kerékpáros úthálózattal, így a kerékpárral érkező vendégek, szinte teljes egészében biztonságos és a számukra épített utakon ismerkedhetnek meg majd a várossal. 


fotó: Leczovics Zsolt

A tájékoztató végén az idegenvezetők a fejlesztésekkel és a turizmussal kapcsolatban a kérdéseiket és észrevételeiket fogalmazták meg, melyekre Dr. Fodor Tamás azonnal válaszolt, valamint a felmerülő ötleteket is feljegyezte, melyek ügyében az illetékes önkormányzati osztályokkal közösen igyekszik majd azokat mérlegelni, ezzel is elősegítve a helyi idegenvezetők munkáját.   

Legnépszerűbb cikkek