| 2016. május. 26. | 1 perc olvasás

A hétköznapok hősei

Lezárult a Hétköznapok hőse elnevezésű verseny, melynek célja az önkéntesség népszerűsítése volt. A hat forduló alatt lelkes középiskolások segítettek a rászorulóknak; a vetélkedő eredményhirdetését kedden tartották.

Önkénteskedni jó – süteményt sütni a gyermekotthon lakóinak, segíteni az idősek házában, utcabelieknek, rászorulóknak: megtapasztalta ezt az a csaknem száz soproni középiskolás, aki részt vett a Soproni Evangélikus Egyházközség szervezésében megrendezett Hétköznapok hőse versenyen. A vetélkedő 2015 januárjában indult európai uniós pályázat támogatásával, és az volt a célja, hogy a középiskolás korosztályt megszólítva népszerűsítse az önkéntes szolgálatot.

– A megmérettetésre összesen 17 ötfős csapat jelentkezett a soproni középiskolákból – mondta el Tóth Károly, a rendezvényt szervező gyülekezet igazgatólelkésze. – Úgy véltük az induláskor, ez a korosztály nagyon érzékeny és fogékony bármilyen kérdésre, így az önkéntes segítségnyújtásra is. Nem csalódtunk bennük... Örömmel dolgoztak és örömet okoztak.

A verseny hat fordulója során a diákok gyermek- és idősek otthonában segítettek, az önkéntességet népszerűsítő kampányt szerveztek, előadásokat rendeztek és hallgattak, kirándultak, ökomajálison vettek részt, megmutatták, hogyan lehet kidobásra ítélt anyagokból „újrahasznosítani”. A fordulók végén a zsűri mellett a közönség is szavazhatott a legtevékenyebb és persze legszimpatikusabb csapatra. A közönségszavazatok alapján minden forduló végén élménynyeremény várta az aktuális győztest, a zsűri által adott pontszámokat összesítve pedig kialakult a végeredmény: az abszolút győztes az Önkéntesák elnevezésű csapat lett, melyet a Szent Orsolya Gimnázium öt diákja alkotott, Horváth Petra, Kovács Luca, Leskó Dominika, Nichols Laura és Szabó Ádám.

– Tervezzük a folytatást, keressük a pályázati lehetőséget hasonló rendezvény megszervezésére – tette hozzá Tóth Károly. – Úgy tapasztaltuk, a gyerekek is élvezték a verseny, megérintette, feldobta őket, hogy segíthettek. Ezt a lelkesedést és lendületet nem szabad veszni hagyni...

Legnépszerűbb cikkek