A hétvégén két helyen jeleztek a szén-monoxid-érzékelők Sopronban

Szombaton az Ív utcában, vasárnap a Szent Margit út egyik családi házában szólaltak meg a szén-monoxid-érzékelők.

Mindkét helyszínen igazolták a mérések a mérgező gáz jelenlétét. Az Ív utcai  lakásban a nyílt égésterű kombi gázkazán közelében, a Szent Margit úton a gázkazán és a gáztűzhely közelében mértek megemelkedett szén-monoxid-koncentrációt a tűzoltók és a gázszolgáltató is.  A szolgáltató kizárta a szolgáltatásból  a  nem megfelelően működő készülékeket. A tűzoltók figyelmeztették a lakókat a gyakori szellőztetés fontosságára. 

A mérgező gáz leggyakrabban akkor keletkezik, ha a működő nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz közelében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely egy idő után rosszullétet vagy akár halált is okozhat.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás megfelelő szellőzéséről. Az újonnan beszerelt, fokozott légzáró kivitelű nyílászárók beépítése esetén általában nincs megfelelő levegő-utánpótlás a helyiségekben, a jól szigetelő ajtókba és ablakokba ajánlatos résszellőzőt szereltetni. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni vagy átépítésnél megszüntetni.

A zárt térbe visszajutó szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelent az emberekre és a háziállatokra egyaránt. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével, és rendkívül mérgező. A mérgezés tünetei hasonlítanak más betegségekhez - fejfájás, émelygés, hányinger -, ezért nehezen felismerhető.

A levegő-utánpótlás biztosítása mellett a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet a tüzelő-fűtőberendezések, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartására, a kémények rendszeres felülvizsgálatának szükségességére is!

Mindenkinek javasoljuk a megfelelő minőségű, szaküzletben vásárolt szén-monoxid-érzékelő beszerzését is, hiszen életet menthet! 

Fontos, hogy tanulmányozzák át a készülékkel kapcsolatos teendőket, használati utasítást, hiszen csak a leírásban rögzített szavatossági időn belül (általában 7-10 év) garantálják a biztonságot! 

A szén-monoxid-érzékelők listája ITT elérhető.

Legnépszerűbb cikkek