| 2020. május. 31. | 1 perc olvasás

A hősök emléke nem merül feledésbe - Galéria a bánfalvi Hősi Temetőből

Idén, bár a járványhelyzet miatt szűkebb körben, de méltó keretek között emlékezett meg a Bánfalváért Baráti Kör a Hősök Napjáról a sopronbánfalvi hősi temetőben. A tiszteletadáson azok emléke előtt hajtottak fejet, akik áldozatot hoztak a hazáért, vagy akár a legdrágább kincsüket, az életüket is odaadták érte.

"Renghet a föld, de mindig tisztán ragyog a magyar vitézsége” - ez a felirat áll a hősi temető I. világháborús emlékművén. Itt kezdődik minden évben a Hősök napi megemlékezés a Bánfalváért Baráti Kör szervezésében. Idén is elhelyezték a tisztelet virágait a sírkertben a Soproni Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület közreműködésével, Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője, valamint Mágel Ágost önkormányzati képviselő jelenlétében.

- Nem csak arról szól a mai nap, hogy szomorúság töltsön el minket a hősök áldozatára gondolva, hanem a büszkeségnek is helyet kell adnunk szívünkben. Büszkék lehetünk hőseinkre, és fontos, hogy ebben a speciális helyzetben, amit a járvány okozott se feledkezzünk meg róluk, így eljöttünk, hogy folytassuk a hagyományt és virágokat helyezzünk el emlékükre – A katonák és a mindenkori hősök, amikor annak ideje volt egy hívó szóra hadba álltak, ezzel rengeteget tettek értünk is és a békéért- mondta el Igrecz Katalin, a Bánfalváért Baráti Kör Egyesület elnöke.

- Apáinkra, nagyapáinkra emlékezünk ezen a napon, amikor bejárjuk a Hősi temetőt. A sírkert gondozott és méltó módon fel vannak újítva a sírok, emlékművek, ami azért fontos, mert ezzel is kifejezzük feléjük soha nem múló tiszteletünket- hangsúlyozta Barcza Attila országgyűlési képviselő.

 

A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják. Eredete 1917-re vezethető vissza. Ekkor mondták ki először, hogy a hősi halottak kegyeletteljes tiszteletét a megfelelő módon kell kifejezni.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek