| 2022. április. 13. | 2 perc olvasás

A hosszú hétvégén változik a vonatok és buszok menetrendje

A húsvéti ünnepkor - a hosszú hétvégén - változik a vonatközlekedés rendje. A vonatok április 14-én a pénteki, 15-én a szombati, 16-án és 17-én az ünnepnapi, 18-án a vasárnapi, míg 19-én már a munkanapi menetrend szerint közlekednek. Jelentősen megnövekedhet az utasforgalom, ezért érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket. A Volánbusz járatainak is módosul a közlekedési rendje.

A kiemelt, forgalmasabb vonalakon a csúcsidőszakokban közlekedő InterCity-vonatokhoz – a lehetőségekhez mérten – több kocsit kapcsolnak a helyjegy fogyásától függően. A megújult ELVIRA menetrendi keresőben már figyelhető, hogy áll az adott vonat ülőhelyeinek a foglaltsága a helyjegyeladások alapján, így az utasok választhatnak elegendő kapacitással közlekedő (InterCity, railjet) vonatokat.

A várható jelentős utasforgalom miatt, és a pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében, érdemes a jegyváltáshoz igénybe venni az 5 százalékos kedvezményt nyújtó automatákat vagy 10 százalékos kedvezménnyel az online jegyvásárlást a megújult Elvirán vagy a MÁV applikációban.

A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt április 14-én, csütörtökön 10 órától április 18-án, hétfőn éjfélig vehetik igénybe. A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményeikkel.

A tavaszi szünetben is – április 14-19. között – használhatják az általános iskolások Kajla-útlevelüket.

Minden gyermek, aki ebben az időszakban a jegyvásárlás vagy utazás során felmutatja pecsétgyűjtő sárga Kajla-útlevelét és diákigazolványát (vagy diákigazolványt helyettesítő igazolását és személyazonosság igazolására alkalmas okmányát), korlátlan számban díjmentesen utazhat a MÁV-START, a Volánbusz és a GYSEV belföldi helyközi járatain. A gyerekeknek elővételben vagy az autóbusz fedélzetén díjmentes Kajla regisztrációs jegyet, a gyereket kísérő szülőknek – szolgáltatótól függően, ha más kedvezményre nem jogosultak – teljes árú vagy 33%-os kedvezményű jegyet kell váltaniuk. A részletek itt tekinthetők meg. 

A közkedvelt bükki célpontot, Szilvásváradot is több vonattal lehet elérni egészen őszig mindennap délelőtt és délután is eggyel több vonat indul az Eger-Szilvásvárad szakaszon.

A hosszú hétvégén lendületet vehet a kerékpáros kikapcsolódás is, ezért a vasúttársaság a bringások számára is friss tájékoztatóval készült, amelyet itt olvashat el: https://www.mavcsoport.hu/mav-csoport/iden-szamos-ajanlattal-varja-kerekparosokat-mav-volan-csoport
https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/kerekparszallitas-magyarorszag-turisztikai-regioiba

Volánbusz változások 

A tavaszi szünet és a húsvéti ünnepek idején módosul a Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is. Április 15-én nagypénteken a munkaszüneti napon, 16-án a szabadnapon, 17-én, húsvét vasárnapján a munkaszüneti napon18-án, húsvéthétfőn a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napon érvényes menetrend szerint indulnak a járatok. A további részletek a Volánbusz honlapján olvashatók: https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/hir/38554

A kényelmetlenségek elkerülése érdekében utazásukat lehetőség szerint előre tervezzék meg a www.menetrendek.hu oldalon.

Borítókép; SopronMédia archívum 

Legnépszerűbb cikkek