| 2016. március. 18. | 1 perc olvasás

A höveji csipke Sopronban

Egyedülálló népművészeti alkotásokból nyílt kiállítás a Munkácsy-teremben. (Nyitókép: Németh Péter)

Egyházi textíliák, lakástextíliák és viseleti darabok is szerepelnek a höveji csipkét bemutató kiállításon, ami a Soproni Tavaszi Napok programsorozatának részeként, március 19-től, azaz holnaptól látható a Liszt központ Munkácsy-termében.

A Győr-Moson-Sopron megyei Hövej népművészeti kincse egyedülálló a maga nemében: hímzési technikáját anyáról leányra hagyományozva, 150 év alatt fejlesztették ki a faluban élő ügyes kezű asszonyok. A höveji csipke ma már földrajzi védjegyoltalom alatt álló, kiemelkedő nemzeti érték.

 

Csipketerítő, Kovácsné Pócza Ágnes munkája.
Csipketerítő, Kovácsné Pócza Ágnes munkája.
Fotó: Torma Sándor

A bemutatásra kerülő anyag egy része hagyatékból származik, köztük az a közel 100 éves oltárterítő is, ami az Orsolya rend tulajdona, és nagyobb egyházi ünnepekkor díszíti a soproni Orsolya templom oltárát. A kiállításon látható alkotások másik részét pedig a Höveji Csipke Egyesület népi iparművészei, Farkas Katalin, Bendesné Vörös Ildikó, Véghné Lőrincz Ágnes és Kovácsné Pócza Ágnes készítették. Többségük a Hagyományok Háza által zsűrizett darabok, melyek közül olyan nagyobb méretű munkákat is láthatnak az érdeklődők, amiket korábban helyszűke miatt nem tudtak kiállítani az alkotók, például étkezőasztal terítőket, menyasszonyi – és néptáncos ruhákat.

Höveji asszonyok csipkekészítés közben, az 1950-60-as években.
Höveji asszonyok csipkekészítés közben, az 1950-60-as években.
A kép Csiszár Attila gyűjtése.

A kiállítás március 19-től április 10-ig látható, április 2-án pedig népművészeti bemutatón ismerhetik meg az érdeklődők a höveji csipkekészítés rejtelmeit. A technikát a Pedagógusok Soproni Művelődési Házában működő Népi Díszítők Alkotó Körének tagjai mutatják be a Munkácsy-teremben.

További információ a www.prokultura.hu oldalon.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek