| 2019. december. 14. | 1 perc olvasás

A HŰSÉG NAPJA – Sopronyi-Thurner Mihályra emlékeztek

A Hűség Napján, december 14-én, szombaton délelőtt koszorúzással vette kezdetét az ünnepi program Sopronban. A város és környéke lakosai 98 éve, ezen a napon, népszavazáson döntötték el, hogy Magyarországhoz kívánnak tartozni.

Az 1921. december 14-i népszavazás a trianoni békeszerződés egyetlen komolyabb területi revíziója volt. A népszavazásban fontos szerepe volt Sopronyi- Turner Mihálynak. A néhai polgármesterre koszorúzással és főhajtással emlékeztek szombaton sírjánál, a Szent Mihály-temetőben és szobránál a Fő téren.

Sopronyi- Turner Mihály nyughelyénél dr. Farkas Ciprián polgármester és intézmények, szervezetek vezetői is elhelyezték az emlékezés koszorúit.

A Fő téren a Hűségkapunál is koszorút helyezett el dr. Farkas Ciprián polgármester, Dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, illetve Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is. A megemlékezésen részt vettek a népszavazásban érintett települések vezetői is, akiket hagyományosan egy közös beszélgetésre is vendégül látta Sopron polgármestere.

 - Ez a mi napunk! A magyar nemzet ilyenkor Sopronra gondol jó szívvel, hiszen csaknem egy évszázada ezen a napon, Sopron és a környező települések népszavazáson dönöttek arról, hogy magyarok akarnak maradni. Sopronyi-Thurner Mihályra is emlékezünk ilyenkor, hiszen ő volt, ezen a sorsfordító órán a város polgármestere, és szerepvállalásával igazi történelmi személyiséggé lépett elő - hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián.

- 1921-ben Nagycenk lakosságának 99,5 %-a szavazott Magyarország mellett. Ez nagy büszkeséggel tölti el mind a mai napig „Széchenyi faluját”- mondta el a Sopronmédiának a koszorúzáson Csorba János, Nagycenk polgármestere.

A soproni népszavazás tiszteletére december 14-ét a Magyar Kormány 2001-ben a Hűség napjává nyilvánította. A város egyik legfontosabb ünnepén a Hűségzászlónál folytatódik a megemlékezés 18 órakor.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek