| 1 perc olvasás

A január zsinórban a nyolcadik olyan hónap, amely havi melegrekordot döntött

Az idei január volt az eddigi legmelegebb a feljegyzések kezdete óta – közölte csütörtökön kiadott jelentésében az Európai Unió Copernicus klímaváltozást figyelő szolgálata. Az adatbázis 1950-ig nyúlik vissza. Adataik szerint a korábbi januári melegrekordot 2020-ban mérték.

Az 1850-től vezetett globális feljegyzések szerint 2023 volt a Föld legmelegebb éve, az emberi tevékenység okozta klímaváltozás és a Csendes-óceán keleti részének felszíni vízrétegét felmelegítő El Nino jelenség miatt, amely emelte a globális hőmérsékletet.

Tavaly június óta minden hónap a világ legmelegebb hónapja volt a korábbi évek azonos időszakához képest.

Nem csak, hogy ez volt a legmelegebb január a feljegyzések szerint, hanem olyan 12 hónapos időszakon vagyunk túl, amelynek hőmérséklete több mint 1,5 Celsius-fokkal meghaladta az iparosodás előtti kor hőmérsékletét, amire referenciaként tekintünk” - írják a hirado.hu weboldalon.

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény azt a célt tűzte ki, hogy megpróbálják megakadályozni, hogy a globális felmelegedés átlépje az 1,5 Celsius-fokot, és ezzel elkerüljék a klímaváltozás súlyosabb és visszafordíthatatlanabb következményeit.

 

 

Borítókép forrása: hirado.hu

 

Címkék: melegrekord

Legnépszerűbb cikkek