| 2023. január. 24. | 1 perc olvasás

A jó farsangi fánk titka

A farsangi időszak elengedhetetlen kelléke a szalagos fánk. Ez a népszerű édesség jó minőségű alapanyaggal és változatos formákban is elkészíthető.

A sütésen is sok múlik a fánk készítésekor. Van olyan üzem, ahol kovászos tésztával készül a farsangi fánk és arra is figyelmek, hogy tejérzékenyek is fogyaszthassák ezt a finom édességet.

- Nagyon fontos, hogy jó minőségű zsiradék kerüljön a tésztába. A hagyományos fánkot mindenképpen vajjal készítsük. Egy kevert élesztős tésztáról beszélünk, ami a lisztet, vajat, tojássárgáját, tejet és élesztőt tartalmaz, valamint sót és ízesítő anyagokat – mondta el Simon Zita, a Kovászüzem tulajdonosa.

Itthon és külföldön is nagyon népszerűek a különféle fánkok, de  a farsangi szezont a szalagos fánk teszi egyedivé. Minden alapanyagnak frissnek és szoba-hőmérsékletűnek kell lennie, például tojás és a vaj tekintetében. Hogy foszlós, szálas, levegős legyen a kelt tészta, ahhoz a levegő hőmérsékletére is nagyon oda kell figyelni. Alakban is változatosak lehetnek ezek a desszertek.

- Azt szoktuk mondani, hogy a hagyományos fánknak tegyünk lyukat a közepébe. Nagyon fontos, hogy ha sütjük, közepesen forró olajban tegyük ezt. 140 foknál ne legyen melegebb, mert megég a tésztánk, és nem fog belül átsülni – tette hozzá.

Tálaláskor szórjuk meg a fánkokat a vaníliás cukorral összekevert porcukorral, s kanalazzunk a mélyedésébe annyi baracklekvárt, amennyit szeretünk.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek