A sütésen is sok múlik a fánk készítésekor. Van olyan üzem, ahol kovászos tésztával készül a farsangi fánk és arra is figyelmek, hogy tejérzékenyek is fogyaszthassák ezt a finom édességet.
- Nagyon fontos, hogy jó minőségű zsiradék kerüljön a tésztába. A hagyományos fánkot mindenképpen vajjal készítsük. Egy kevert élesztős tésztáról beszélünk, ami a lisztet, vajat, tojássárgáját, tejet és élesztőt tartalmaz, valamint sót és ízesítő anyagokat – mondta el Simon Zita, a Kovászüzem tulajdonosa.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520janu%25C3%25A1r%2Fhegyk%25C5%2591%2520b%25C3%25B6lcsi%2F20230124_094820.jpg)
Itthon és külföldön is nagyon népszerűek a különféle fánkok, de a farsangi szezont a szalagos fánk teszi egyedivé. Minden alapanyagnak frissnek és szoba-hőmérsékletűnek kell lennie, például tojás és a vaj tekintetében. Hogy foszlós, szálas, levegős legyen a kelt tészta, ahhoz a levegő hőmérsékletére is nagyon oda kell figyelni. Alakban is változatosak lehetnek ezek a desszertek.
- Azt szoktuk mondani, hogy a hagyományos fánknak tegyünk lyukat a közepébe. Nagyon fontos, hogy ha sütjük, közepesen forró olajban tegyük ezt. 140 foknál ne legyen melegebb, mert megég a tésztánk, és nem fog belül átsülni – tette hozzá.
Tálaláskor szórjuk meg a fánkokat a vaníliás cukorral összekevert porcukorral, s kanalazzunk a mélyedésébe annyi baracklekvárt, amennyit szeretünk.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520janu%25C3%25A1r%2FNewFolder%2F20230124_094806.jpg)
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Ffiles%2F22%2F80%2F20230124-094746.jpg)
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Ffiles%2Fdc%2F89%2F20230124-094757.jpg)
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Ffiles%2F02%2F19%2F20230124-094806.jpg)
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Ffiles%2F01%2F16%2F20230124-094820.jpg)