| 2020. február. 24. | 2 perc olvasás

A jól működő észlelő- és jelzőrendszer mindannyiunk érdeke és felelőssége

Éves szakmai tanácskozásra hívták azokat a városi szakembereket, akik részt vesznek az összetett szociális észlelő és jelzőrendszer működésében, folyamataiban. A Sopron és Környéke Család és Gyermekjóléti Ellátás Intézet szervezésében idén 17. alkalommal ültek össze a meghívottak, hogy áttekintsék a fontos kérdéseket

Az elmúlt évben 89 jelentés érkezett felnőtt korúakkal kapcsolatban a jelzőrendszer intézményeihez, ami jóval több, mint a korábbi években. Ezért a tanácskozáson kiemelt figyelmet fordítanak a felnőttekre. Négy fő téma köré csoportosultak az előadások, a problémával küzdő felnőttekről, pszichiátriai betegekről, a magányos idősek szociális segítésének formáiról, a szociális és mentális jóllét megőrzésének lehetőségeiről tájékoztatták a résztvevőket.

Dr. Farkas Ciprián polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: a társadalom legkisebb, egyben legfontosabb alapegysége a család, a társadalom erre tud építkezni. A Magyar Kormány kiemelten támogatja a családokat és a gyermekvállalást, de nagyon fontos szerepe van a nevelő és segítő szervezeteknek, hiszen ők biztosítják ezek stabil hátterét, probléma esetén hozzájuk fordulhatnak az emberek. 

dr. Farkas Ciprián polgármester köszönti a résztvevőket
dr. Farkas Ciprián polgármester köszönti a résztvevőket

A tanácskozáson részt vettek óvodák, bölcsődék és iskolák képviselői, védőnők, a gyermekjóléti szolgálat szakemberei, de a rendőrség munkatársai is megjelentek a szakmai napon.

A köszöntő után Roth Gyuláné, a Sopron és Környéke Család és Gyermekjóléti Ellátás Intézet igazgatója összegezte a tavalyi évet és bemutatta az intézet különböző szakterületeit. Beszédében felhívta a figyelmet a társszervezetek együttműködésének fontosságára, hiszen ez biztosít átfogó képet a szociális helyzetről, így van lehetőségük a folyamatos szakmai fejlődésre.

Roth Gyuláné összegzi a tavalyi évet
Roth Gyuláné összegzi a tavalyi évet

Az előadás sorozatot dr. Payer Erzsébet pszichiáter, a Soproni Gyógyközpont osztályvezető főorvosa indította, aki a „Maradj józan!” életút modell részleteit és kialakulását ismertette a közönséggel. Maga a program, változásra motivált szerfüggő szenvedélybetegek, elsősorban alkohol, gyógyszer- és kábítószerfüggő személyek kezelését teszi lehetővé.

dr. Payer Erzsébet pszichiáter
dr. Payer Erzsébet pszichiáter

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a jól működő észlelő- és jelzőrendszer mindannyiunk érdeke és felelőssége, hogy mielőbb összehangolt és hatékony segítséget kapjanak az érintettek a felmerülő problémákra.

Legnépszerűbb cikkek