| 2022. augusztus. 3. | 1 perc olvasás

A jól összeállított útipatika aranyat ér

Az utazás a nem várt megbetegedések miatt kellemetlen tünetekkel járó tortúra is lehet. A gondosan összeállított útipatika azonban segítheti saját, családunk vagy útitársaink egészségének megóvását, az egészségügyi problémák megelőzését és időbeni kezelését.

Nyaralás alatt a leggyakoribb problémát jelentik a fej-, hát- vagy derékfájdalom, a sportsérülésekből adódó rándulás, ficam. Ezért mindig legyen nálunk fájdalomcsillapító készítmény, a kisebb sérülések ellátásához szükséges fertőtlenítő-, hámosító- és sebkezelő szer, továbbá kötszer és ragtapasz is.

Gyermek és felnőtt korban is problémát okozhat az úgynevezett „utazási betegség”. Fontos, hogy már az utazás előtt gondoskodjunk a megfelelő hányingert csillapító készítményről.

Utazás alatt gyakoriak az emésztőrendszeri megbetegedések is, ezért mindig legyen nálunk hányás és hasmenés elleni gyógyszer. Segítséget jelenthetnek még a különböző probiotikumok is, melyek alkalmazása gyorsíthatja a regenerációt. Gyomorégési hajlam esetén ajánlott savlekötő készítményt is az útipatikában elhelyezni.

Nem elhanyagolható probléma a nyaralás alatti megfázás és a vele járó kellemetlen tünetek. Célszerű a már jól bevált, hazai készítményekkel felkészülni: megfázás elleni szerek, orrcseppek és orrspray-k, torokfájás elleni készítmények, köptetők, valamint köhögéscsillapítók formájában. Súlyosabb esetben szükségünk lehet lázmérőre és lázcsillapító készítményekre is.

Amennyiben fokozott hajlamunk van a menstruációs, a gyomor- vagy a migrénes görcsökre, mindig legyen nálunk görcsoldó készítmény.

rendszeresen szedett gyógyszerekből a napokra kiszámolt, szükséges mennyiségnél mintegy harmadával többet vigyünk magunkkal. Ha valamilyen oknál fogva nem sikerül időben hazautazni, fontos, hogy rendelkezésre álljon elegendő mennyiségű tartalék.

Külföldi utazás (különösen távoli, egzotikus úti célok) előtt legalább három hónappal szükséges egyeztetni a háziorvossal az ajánlott védőoltásokról, illetve az oltási rendről. Az oltási bizonyítványt mindig vigyük magunkkal az útra!

Az útipatika hasznos elemei lehetnek a rovarriasztó, és az esetleges rovarcsípések ellátására alkalmas allergiaellenes, viszketést csökkentő készítmények.

Jelenleg, a COVID-19 járvánnyal összefüggésben országonként eltérő járványügyi szabályokkal találkozhatunk. Utazásaink megkezdése előtt mindenképp tájékozódjunk a célországban aktuálisan érvényben lévő előírásokról! A betegségek megelőzése érdekében az útipatikában javasolt kézfertőtlenítő készítmények elhelyezése is.

Borítókép; Soproni Gyógyközpont weboldala

Legnépszerűbb cikkek