| 2019. szeptember. 25. | 2 perc olvasás

A jövő eszközeivel tanulhatnak a diákok

Digitális Közösségi Alkotóműhely nyílt a Soproni Szakképzési Centrum Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolája és Gimnáziumában. Ennek köszönhetően a jövő eszközeivel és technológiájával tanulhatnak a diákok. Az ünnepélyes átadón szerdán, a vendégek tájékoztatást kaphattak az intézmény energetikai fejlesztését megcélzó projektről is.

A 21. századi tér egy 25 millió forintos pályázat eredményeképpen jöhetett létre, és a Soproni Szakképzési Centrum minden diákja előtt nyitva áll. Az ország szakképzési centrumában sorra nyílnak meg a hasonló modern műhelyek.  


Fotó: Hipságh Péter

Fotó: Hipságh Péter

- A digitalizációt könnyen át lehet adni a fiataloknak, így hatékonyabb is az oktatás ezzel a megoldással – emelte ki Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár. - A digitális felületre felépített tananyagot könnyű módosítani úgy, hogy az követni tudja a változásokat, márpedig a szakképzésben az új innovációk és technológiák miatt gyakran van szükség erre. Ezért mi is abban gondolkodunk, hogy nem tankönyveket fogunk fejleszteni majd, hanem digitális tananyagokat. A gyerekek ma már egy 25 oldalas tananyagot nehezen olvasnak el, sokkal szívesebben néznek meg a témáról egy 4 perces videót ugyanarról – fejtette ki.

A szakképzési centrumban oktatott szakmák széles spektrumát öleli át a beruházás. A jövő eszközei a pályaválasztás előtt álló diákokat is várják. - A diákok gyakorolhatják a 3D tervezők és nyomtatók használatát, a faipari szektorban található lézerekkel is ismerkedhetnek, de van egy ruhaipari sarkunk is. Emellett a fémipar és az elektronika-robotika is olyan fontos szekciók, amelyekkel kapcsolatban fontos tapasztalatokra tehetnek szert a diákok a projekt lévén – vázolta fel dr. Taschner Róbert, a Soproni Szakképzési Centrum Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium gyakorlati oktatásvezetője.  

Az ünnepélyes átadáson részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. A vendégeket Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok  köszöntötte, aki beszédében kiemelte: a Vasvilla mostani fejlesztése egy átfogó intézményi megújulás része. - Számos bölcsődét, óvodát és iskolát újítottunk meg energetikai célú fejlesztésekkel a városban – részletezte a városi tanácsnok. - De megújítottuk a GYIK Rendezvényházat is, ahol színvonalas programokon szórakozhatnak a fiatalok – fűzte hozzá.

Az átadón a vendégek tájékoztatást kaphattak az intézmény energetikai fejlesztését megcélzó projektről is, amely a napokban indul útjára. - Van egy több lábon álló szakképzési stratégia, amelynek kiemelt eleme a XXI. Század Szakképző Iskolája Program. Ennek keretében az infrastruktúra fejlesztésre is sok forrás fog jutni, amely kezdeti lépéseként ebben az iskolában 300 milliós fejlesztés indul a napokban, amely egy energetikai felújítás – osztotta meg velünk Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum kancellárja. A tervek szerint a nagyszabású energetikai fejlesztés jövő őszre készül el. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek