| 2019. december. 13. | 2 perc olvasás

A jövő technikája csábítja a látogatókat a bányászati múzeumba

Hogyan lehet a digitális korszak ifjúságát múzeumlátogatásra bírni? Erre a kérdésre adott csattanós választ a Központi Bányászati Múzeum új digitális programja, amely példamutató lehet az összes gyűjtemény számára. NÉZŐpont, azaz A bányászat és az emberi civilizáció fejlődésének egymásra hatása címmel pénteken este adták át a múzeum új digitális programját, egyben megnyitották a megújult kiállítást is.

Európa egyik legrangosabb technikatörténeti múzeumának nevezte a gyűjteményt Dr. Faller Jenő, a Központi Bányászati Múzeum Fenntartó Alapítványának a kurátora, akit érzelmi szálak is fűznek a helyhez, hiszen az ő nagypapája, Dr. Faller Jenő bányamérnök alapította 1957-ben a múzeumot. „A mai kiállítás a bányászat történetének digitális feldolgozása, amely részben egy fajta tárház, másrészt izgalmas élmény, amelynek jelentős oktatási vonzatai is vannak” – emelte ki beszédében dr. Faller Jenő, aki arról is szólt, hogy a múzeum nagyon jó kezekbe kerül januártól, hiszen a város átveszi az eddigi működtetőtől.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Dr. Farkas Ciprián polgármester köszöntőjében szimbolikus jelentőségűnek nevezte, hogy Sopron legnagyobb ünnepe: a Hűség Napja előtti estén a múzeumnak helyet adó csodálatos Esterházy-palotában új kiállítás nyílik: „Ez a hely a jövőben szerves része lesz a Sopronban megvalósuló új múzeumnegyednek. Tudjuk, hogy Sopronban évszázados múltja van a bányászatnak. Úgy vélem, ez az új kiállítás még közelebb hozza a történelmi múlthoz a látogatókat. Mindazok, akik eljönnek, és megtekintik ezt a tárlatot: élménydúsan elevenedik meg előttük a magyar bányászat múltja” – fejtette ki Dr. Farkas Ciprián.


fotó: Griechisch Tamás

Az új digitális programot Dr. Kiss Ferenc, a Budapesti Metropolitan Egyetem innovációs rektorhelyettese mutatta be. Mint kiemelte: különösen fontos múzeumpedagógiai szempontból, hogy a gyerekek, a középiskolások olyan modern digitális technológiával fedezhetik fel a bányászat múltját, ami számukra izgalmas. A rendszerben videók, fotók, információk találhatók a bányászat múltjáról, nagy erénye, hogy 490 játékkal is leköti a gyerekek figyelmét. A tárlók egyrésze úgynevezett QR kóddal gazdagodott, ennek segítségével a látogatók a mobiltelefonjukon sok hasznos információt kaphatnak a kiállított anyagokról.


fotó: Griechisch Tamás

A szakmai fejlesztéseket Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelső államtitkára adta át, aki egyben a kiállítást is megnyitotta. „Ez az épület Sopron belvárosának egyik legrégebbi, legszebb háza. Méltó helyszínt nyújt a múzeumnak, ám ebben a térben az egykori nagyon nagyméretű, súlyos bányagépek nem férnek el. A kor és technika fejlődése adott választ erre a dilemmára. Így válhatott interaktív, virtuális kiállítássá is a gyűjtemény” – emelte ki Fekete Péter.

A megnyitó végén Dr. Kovácsné Bircher Erzsébet, a múzeum igazgatója mutatta meg a megújult kiállító tereket. Az ünnepélyes átadón részt vett Dr. Simon István alpolgármester és Csiszár Szabolcs alpolgármester is. 


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek