| 2 perc olvasás

A június 9-ei választások gyakorlati tudnivalói!

Június 9-én tartják az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választását, továbbá a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi képviselők választását. Szavazni reggel 6:00-tól este 19:00-ig lesz lehetőség. Cikkünkben hasznos információkat és tudnivalókat szedtünk össze a választásokkal kapcsolatban.

Voksolni kizárólag a választás napján érvényes okmányokkal lehetséges! A választópolgároknak érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel kell igazolniuk személyazonosságukat, a lakcímüket, személyi azonosítójukat pedig a lakcímkártyával. Fontos, hogy lejárt okmánnyal NEM lehet szavazni. Egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy mi a teendő akkor, ha valakinek lejárt valamelyik okmánya.

Az önkormányzati választáson választójoggal rendelkezik minden Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar és európai uniós állampolgár, illetve huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező vagy menekültként elismert nagykorú személy.

A választás legfontosabb tudnivalóiról adott tájékoztatást Hét témája című műsorunkban dr. Sárvári Szabolcs, a helyi választási iroda vezetője. Sopronban mintegy 47500 fő szerepel a választási névjegyzékben, 12 választókerület 50 szavazókörében lehet szavazni. A választópolgárok a Nemzeti Választási Irodától kaptak értesítést a szavazás pontos helyéről. Választani kizárólag érvényes, arcképes igazolvánnyal lehet a kijelölt szavazókörben. Mozgóurnát még lehet igényelni, átjelentkezésre azonban már nincs mód – hangzott el a beszélgetésben.

A szavazóhelyiségek legelső szavazópolgárának annyival lesz több feladata, hogy hitelesítenie kell a szavazóurnát, valamint a jegyzőkönyvben ezt aláírásával kell majd igazolnia. Ugyanez vonatkozik az utolsó szavazóra is

- mondta dr. Sárvári Szabolcs jegyző, a helyi választási iroda vezetője.

A szavazás este 7 órakor zárul, azonban ha valaki még 7 óra előtt odaért, de sorba kell állnia, még lehetősége lesz leadnia voksát.

Az európai parlamenti (EP) választáson arról szavazhatunk, hogy ki képviselje Magyarországot az Európai Parlamentben. Erről országos pártlistán szavazunk, azaz mindenhol ugyanaz a szavazólap lesz. A szavazatok legalább 5%-át megszerző pártlisták között osztják meg Magyarország 21 képviselői mandátumát az Európai Parlamentben. Nemcsak egyetlen nyertes párt jelöltjei jutnak be tehát, hanem a listát állító pártok arányosan részesülnek a képviselői helyekből.

Érvényesen szavazni a jelölő szervezet vagy jelölt neve melletti körben két egymást metsző vonallal lehet. A körön kívüli metszésvonal érvénytelen szavazatnak számít! Ha van egy olyan szavazat, ahol metszik egymást a vonalak a körön belül, de mellette a többit kiszínezik, kipipálják, átsatírozzák stb., akkor a szavazat ettől függetlenül érvényes lesz!

– tette hozzá dr. Sárvári Szabolcs jegyző, a helyi választási iroda vezetője.

 

További tudnivalókat és hasznos információkat a Hét témája című magazinunkban láthatnak:

 

Címkék: választás

Legnépszerűbb cikkek